El Corpus Christi 2023 torna a portar tradicions com L’ou com balla i les catifes de flors als carrers. A Barcelona hi ha una vintena d’indrets on veure L’ou com balla, tot i que ha calgut adaptar la celebració a la sequera i això farà que en algunes fonts no hi hagi aigua. En alguns espais l’ou es mourà amb aire i en d’altres serà estàtic. Només brollaran les fonts amb circuit tancat i en què es pugui usar l’aigua per regar.
El tret de sortida d’aquesta festivitat, que varia cada any, serà dijous, 1 de juny. Troba en aquest mapa interactiu les activitats previstes pel Corpus Christi 2023: els espais on veure L’ou com balla, així com les catifes florals, jornades de portes obertes, exposicions, la cercavila i la processó de Corpus. També hi hem situat els sis repics de campanes previstos aquest any.
Corpus Christi 2023: on veure L’ou com balla?
L’ou com balla 2023 es podrà veure a 21 espais de Barcelona. Tot i que és el mateix nombre de punts que l’any passat, no són els mateixos. N’hi ha tres de nous, com l’Espai Albert Monsons, i tres més on s’ha deixat de fer, entre els quals, els Jardins de Rubió i Lluch. Es mantenen, això sí, les localitzacions més clàssiques, com el claustre de la Catedral o el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, i altres que s’hi han afegit darrerament, com la parròquia de Santa Maria del Taulat.
A continuació et detallem tots els punts on veure L’ou com balla:
- Palau del Lloctinent
- Casa de l’Ardiaca
- Ateneu Barcelonès
- Capitania General
- Catedral de Barcelona
- Museu Frederic Marès
- Museu Marítim
- parròquia de la Puríssima Concepció
- Col·legi Escolàpies Llúria
- Seminari Conciliar
- Centre Cívic Can Deu
- Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
- carrer de la Llibertat
- Espai Albert Munsons
- oratori de Sant Felip Neri
- plaça de la Virreina – parròquia de Sant Joan
- Taller Sant Camil
- Torre de la Sagrera
- Parc de Sant Martí
- parròquia de Santa Maria del Taulat
- rambla de Guipúscoa
Catifes de flors i repics de campanes per Corpus Christi
A banda de L’ou com balla, l’altra tradició de Corpus són les catifes florals. Aquest 2023 s’estenen i se’n sumen set de noves, tot i que també n’hi ha quatre que ja no es faran. Aquest element patrimonial serà present en edificis molt variats, des del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, esglésies o claustres, fins al carrer, com és el cas de la plaça d’Orfila o el carrer de la Llibertat. En total, 24 espais.
El programa de la celebració de Corpus Christi també inclou el repic de campanes a sis esglésies de la ciutat i la vigília de Corpus amb la ballada dels Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, els Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. La festivitat clourà amb la processó de Corpus el diumenge 11 de juny.