manifest 25n 2023

Què diu el manifest del 25N 2023 redactat per Novembre Feminista? Amb motiu del 25 de novembre, el Dia Internacional de la Violència envers les Dones, hi ha convocada una manifestació a Barcelona. El manifest fa una crida a denunciar les violències masclistes i reivindicar la força de les dones, les lesbianes i les trans. La plataforma Novembre Feminista també demana una mobilització massiva al carrer per “enderrocar el sistema capitalista, heteropatriarcal, militarista, racista i colonial“.

Novembre Feminista demana “unitat d’acció” per fer front a totes les formes i expressions del masclisme, des de la diversitat i la llibertat. A continuació et fem un resum del manifest del 25 de novembre del 2023. També pots descarregar-te’l en PDF.

Manifest del 25-N 2023: polítiques públiques i recursos

El manifest exigeix polítiques públiques i recursos en el sistema de protecció i recuperació davant les violències masclistes a totes les administracions, és a dir, ajuntaments, Generalitat i Govern espanyol. També a la resta d’àmbits de l’administració, sobretot a l’educació, la salut i la justícia.

També demanen protocols i circuits que tinguin en compte la diversitat i que “les violències masclistes colpegen de manera diferent”. En aquest àmbit posen el focus en les dones i persones migrades i racialitzades, refugiades, amb diversitat funcional, que exerceixen la prostitució, en situació de precarietat i pobresa, i les que viuen al carrer.

Perspectiva de gènere a la justícia

El manifest també reclama que el sistema judicial incorpori la perspectiva de gènere i apliqui les normes per garantir la prevenció, investigació i reparació de les violències masclistes. L’objectiu, afirma el text, és garantir els drets de les dones, lesbianes i trans, criatures i adolescents.

Quant a les violències sexuals, exigeixen l’aval i la garantia que el consentiment hagi estat dit de forma expressa, voluntària i lliure.

També volen que es derogui la llei d’estrangeria per la “violència institucional i masclista“. El manifest afirma que aquesta normativa “racista i patriarcal violenta i criminalitza” les dones migrades i en situació administrativa irregular.

Formació als professionals i educació a les escoles

Novembre Feminista considera necessari transformar la cultura masclista a través de la formació continuada en perspectiva de gènere del professorat i tots els professionals que intervenen en l’educació. També ho demanen per a la judicatura i els operadors jurídics. També reclamen implementar l’educació sexual al currículum educatiu.

Per últim, s’adrecen als mitjans de comunicació perquè es facin càrrec de la seva responsabilitat perquè tractin les violències masclistes amb experts i activistes que tinguin perspectiva de gènere.