L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat el Premi 25 de Novembre a l’Associació Migració i Economia Social i Solidària – Migress per la seva proposta Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme. El projecte implica la creació d’una guia de feminisme interseccional i antiracisme pensada com a eina per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar.

L’objectiu del premi és impulsar estratègies de prevenció que tinguin com a finalitat dur a terme accions de recerca i reflexió i generar recursos i eines per a la prevenció de les violències masclistes.

“BCN antimasclista i antiracista”

En la seva divuitena edició, i amb el lema “BCN antimasclista i antiracista”, el premi ha volgut connectar dos eixos de discriminació, la violència masclista i la discriminació racial, per abordar les diferents realitats i reptes que aglutinen aquestes dues lluites. Les dones pateixen major precarietat i vulnerabilitat quan són migrants. L’origen sovint comporta dificultats en diferents àmbits, com l’accés al mercat de treball o als serveis. Les dones acostumen, a més, a tenir responsabilitats de cura i són el pal de paller del nucli familiar. Ser dona i racialitzada, estrangera o refugiada accentua els prejudicis, el tracte i les oportunitats que se li brinden.

En l’acte s’ha donat a conèixer també com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat, Totes som punts lila, que ha creat un circuit de barri contra la violència masclista treballant des de la confiança i la proximitat veïnal que generen els comerços i equipaments del barri de Sant Antoni.