(ACN) El telèfon d’atenció a les dones en situació de violència masclista, el 900 900 120, ha rebut 9.500 trucades de gener a agost d’enguany, un 16 % més respecte al mateix període del 2022. Aquest increment suposa unes 1.300 atencions més de les que van tenir lloc els primers mesos de l’any passat. A més, durant l’estiu d’aquest 2023, quan augmenta el risc de patir violència masclista per l’increment de la convivència, s’han comptabilitzat 3.700 trucades, gairebé un 10 % més que en l’exercici anterior.

En el 80 % dels casos, qui truca és la víctima; en el 17 %, un familiar, i en el 3 %, una professional dels serveis públics. Segons la conselleria, en el 85 % dels casos atesos la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella: en el 6,4 %, en l’àmbit familiar, i en el 5,8 %, en el sociocomunitari.

Una línia gratuïta, els 365 dies de l’any

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha atribuït l’augment de trucades al fet que hi hagi més coneixement del serveis disponibles. Ha destacat la importància que tota la societat prengui partit en la lluita contra les violències masclistes i ha emfatitzat que “una trucada pot salvar vides”.

Aquesta línia és gratuïta i confidencial i atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès. Entre les millores que s’hi han dut a terme, el telèfon ha passat a oferir atenció psicològica directa a les víctimes. Així, un professional especialitzat en violències masclistes escolta la dona i li ofereix confort emocional.