L’arribada del fred fa que augmenti l’activitat en llocs tancats. Això, juntament amb lincrement de casos de coronavirus, fa que el sistema sanitari comenci a tensionar-se. En aquest sentit, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, entrevistada al TV3, s’ha mostrat preocupada i ha destacat que “seria molt insensat dir que no estem davant d’una sisena onada”.

Sobre la possibilitat que Catalunya ampliï el passaport de la covid més enllà de l’oci nocturn i les celebracions amb ball, ha destacat que estan pendents de les dades. En tot cas, si res canvia, espera que s’extengui l’ús d’aquest certificat: “Crec que s’hauria d’implantar perquè sabem que es contagia especialment en llocs tancats“.

El passaport covid el posaria en restaurants, festes i teatres o cinemes. Són llocs tancats on s’acumula molta gent
Gemma Craywinckel , directora del Servei Català de la Salut

Seguint aquesta estratègia, l’objectiu és que no entri la gent “de més alt risc” en aquests espais . Tot i això, Craywinckel recorda que la gent vacunada també pot contagiar.

Salut treballa per recuperar els cribratges massius

Amb l’augment de casos de covid, juntament amb la quantitat de virus que circulen en aquesta època de l’any, Salut ja treballa en estratègies per frenar la tensió assistencial que comença a patir, especialment, l’atenció primària. Una d’aquestes seria recuperar els cribratges massius que, durant el 2020, es va estendre per diferents barris de la ciutat i que es van aturar quan la campanya de vacunació va agafar embranzida.

“Recordem que no estem al 100 % de vacunació”

La directora del Servei Català de la Salut, també ha parlat sobre les dades actuals de vacunació. En aquest sentit ha destacat que “les franges d’edat on tenim més problemes de vacunació està entre el 30 i els 50 anys“. A més, apunta que —tot i que les xifres de vacunació “són molt bones” en comparació amb països “que en aquests moments estan patint molt”— “no estem al 100 %, ni al 90”.

En aquesta línia, anima tothom que no estigui vacunat que ho faci, perquè “quan estem en aquests nivells un percentatge molt petit de millora incrementa moltíssim la protecció”.