certificat covid
Font: ACN

El govern de la Generalitat valorarà ampliar l’ús del passaport de la covid si els contagis continuen a l’alça els propers dies a Catalunya. Segona la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, els diferents indicadors apunten que la pandèmia s’accelera i que, per tant, “els propers dies no seran millors que avui”. Una situació que sumada a l’increment d’interacció social que previsiblement portaran el pont del desembre i les festes de Nadal podria afavorir encara més la transmissió del virus.

Si els propers dies els casos segueixen una tendència a l’alça, es valorarà l’aplicació de l’ús del passaport covid en altres àmbits
Patrícia Plaja, portaveu del govern català

Tot i això, Plaja ha volgut deixar clar que “avui per avui aquesta mesura no està tancada amb caràcter immediat”, i que si es pren la decisió serà amb l’objectiu d’evitar noves restriccions d’aforaments i horaris. També ha assegurat que si es fa serà amb el vistiplau judicial, del TSJC, perquè són “conscients que restrigeix drets i llibertats”.

Possible ampliació en àmbits sense concretar

Plaja no ha volgut concretar en quins àmbits es podria fer efectiva aquesta ampliació de l’ús del certificat de la covid. Fins ara, a Catalunya s’exigeix per entrar als locals d’oci nocturn i per les celebracions amb ball. Ara bé, el mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja s’ha mostrat partidari d’ampliar-ne els usos abans de tornar a les restriccions.

Tampoc no s’han detallat els llindars que marcarien la possible aplicació del passaport covid. Plaja, però, ha explicat que es tindrà en compte l’impacte de la pandèmia en el sistema sanitari, tant a l’atenció primària com als CAP, les urgències, les hopsitalitzacions i les UCI. “Estem acabant de valorar en quin moment, si és necessari, s’ha d’implantar”, ha explicat.

Pendents de l’informe del Comitè Científic Assessor

El govern també està pendent de l’informe que va demanar al Comitè Científic Assessor de la covid sobre l’ampliació del passaport i que els experts podrien lliurar “les properes hores o dies”. Tot i això, la portaveu recorda que el posicionament de l’informe serà rellevant però “no vinculant. Fa uns dies la presidenta del Comitè Científic Assessor, Magda Campins, ja va defensar públicament la implantació del passaport de la covid en altres àmbits, a banda de l’oci nocturn, per evitar mesures més restrictives. Campins defensa que “estem en una època de l’any complicada“, per la circulació de virus respiratoris i l’arribada de la variant delta plus a Catalunya.

Sobre la possibilitat de tornar a implantar mesures o restriccions per les festes de Nadal, Plaja no s’hi ha volgut pronunciar. “Quedem masses dies per fer previsions a mig termini”, ha sentenciat.

Els contagis pugen un 50 % en la darrera setmana

L’executiu ha fet la consulta d’ampliar l’ús del passaport de la covid per mirar d’aturar l’increment de contagis registrat els darrers dies. Durant la segona setmana de novembre, els casos han augmentat un 50 % amb 1.500 contagis més. Fa 10 dies que les hospitalitzacions també creixen, tot i que de forma lleu, i han tornat a superar el llindar dels 370 ingressats. Els crítics a les UCI ja freguen el centenar.