La Lola Armadàs fa mig any que està buscant pis i en diverses ocasions ja l’han descartat pel mateix motiu: ser mare sola d’una criatura. Algunes agències immobiliàries són explícites i li diuen que prefereixen llogar el pis a parelles. D’altres, en canvi, donen respostes més genèriques.

Armadàs afirma que se sent discriminada perquè, malgrat tenir solvència econòmica i un avalista, queda descartada dels processos de selecció per “no encaixar dins del model de família convencional”. Afegeix que ja no s’imagina com podria arribar a ser la discriminació “si fos una dona estrangera”. Per aquest motiu, va decidir piular a Twitter la seva situació i assegura que la va sorprendre veure que “no estava gens sola”: es va trobar amb moltes dones —i també homes— amb la mateixa problemàtica.

Després de la repercussió de la seva publicació, la Lola afirma alhora que li han sortit ofertes de lloguer a través d’aquesta xarxa social.

Els propietaris volen “famílies tradicionals”

Casualment, una bona amiga de la Lola Armadàs és agent immobiliària i li ha dit literalment que “els propietaris són molt carques” i li demanen “famílies tradicionals”. Armadàs afirma que les parelles tradicionals poden “acabar trencant-se” i per tant, no és garantia de res. “Ja és hora que el sector s’adapti als nous models de família”, ha dit.

Les parelles i les famílies monoparentals hauríem de jugar en lligues diferents a l’hora de llogar pis
Lola Armadàs

La Lola afegeix que creu que les parelles i les famílies monoparentals “haurien de jugar en lligues diferents“. “El meu límit són 800 euros […] i em va de 100 euros”, apunta. Per tot plegat, creu que la situació d’aquestes persones en l’accés a l’habitatge és injusta.

Lola Armadàs

Proposen inspeccions i sancions contínues

Des del Sindicat de Llogateres afirmen que tant mares monoparentals com persones racialitzades estan permanentment abocades a situacions d’abús. Carme Arcarazo, portaveu de l’entitat, creu que davant d’un cas discriminació immobiliària com aquest “l’Administració hi hauria d’intervenir” per tal que “uns col·legis suposadament professionals no discriminin activament”. Alcarazo proposa inspeccions de forma constant i sancions “exemplaritzants” contra aquestes pràctiques.

Cal que l’Administració intervingui amb inspeccions i sancions exemplaritzants contra aquestes pràctiques
Carme Arcarazo, Sindicat de Llogateres

Anabel Rodríguez, directora de Drets de Ciutadania, creu que hi ha discriminacions com aquestes que “estan molt normalitzades” perquè “hi ha estereotips molt arrelats a la societat”. Per això, assegura que és important visibilitzar-les amb l’objectiu de sensibilitzar i contribuir al canvi. Rodríguez aconsella acudir a l’Oficina per la No Discriminació per denunciar formalment la situació. Aquí, afirma Rodríguez, es pot oferir un servei de mediació amb l’agència immobiliària o amb la propietat “que podria ser la solució”.