violència vicària

(ACN) El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de Barcelona ha atès des del mes de gener i fins a finals d’octubre un total de 1.266 dones víctimes de violència masclista, segons dades facilitades per l’Ajuntament a l’ACN. Aquesta xifra representa un 29 % més que les dones ateses tot el 2019, que van ser 980, l’any abans de la pandèmia.

El 2020, l’any del confinament, el servei va atendre 1.087 dones. També ha augmentat el nombre d’adolescents d’entre 12 i 17 anys atesos pel SARA Jove, que ha passat de 16 atencions el 2019 a 48 el 2021, un augment del 200 %.

Totes les places ocupades als recursos residencials

Amb data del 31 d’octubre, els recursos residencials municipals per a l’atenció de dones tenien totes les places ocupades i la mitjana d’espera per accedir a un allotjament estable és de dos mesos. Segons les dades a les quals ha pogut accedir l’ACN, el Centre Municipal d’Acollida i Urgències (CMAU) té una capacitat de 27 places i, ara com ara, estan ocupades totes les habitacions. A banda, els recursos de llarga estada i autonomia dels que disposen en cases i pisos d’acollida tenen una capacitat de 205 places (116 places de llarga estada i 87 autonomia) i també té ocupades totes les habitacions.

Només durant el mes d’octubre, es van acollir un total de 70 persones en pensions o hostals, comptant les dones i, en alguns casos, els seus fills.

Les treballadores del SARA reclamen més recursos

Davant de l’increment de les atencions que s’ha viscut en els darrers dos anys, les treballadores municipals d’atenció a víctimes de violència masclista reclamen més recursos. En els darrers mesos, han alertat que la situació és crítica i té un impacte directe a l’hora d’atendre a les dones. Es queixen, entre altres coses, de la manca de places i reivindiquen que es contracti més personal. Segons diuen, les treballadores tenen les agendes saturades i cal reduir l’espera per a una cita, ja que l’atenció inicial és crucial.

Actualment al SARA hi treballen 47 persones, 38 de les quals són personal tècnic de perfils psicosocial d’atenció directa. Concretament, hi ha una directora, una coordinadora, tres administratives, dues tècniques d’inserció laboral, dues advocades, vuit treballadores socials d’urgències i primera acollida, set treballadores socials de tractament, 12 psicòlogues d’adult, sis psicòlogues d’infància i adolescència i cinc educadores socials.