Segons un estudi fet per l’entitat Amalgama7, el 58,3 % de les 1.500 famílies que han entrevistat reconeixen que els fills els contesten malament des del confinament per la pandèmia de coronavirus. Abans del març, aquest percentatge era del 30,1 %. A més, un 11,9 % de pares i mares diuen que han rebut insults dels fills, quan el mes de febrer el percentatge era del 3,8 %.

L’estudi s’ha realitzat a famílies amb fills d’entre 14 i 18 anys. Un 60 % de pares i mares diuen que si hi hagués un altre confinament els seria més difícil exercir la seva autoritat, i que el clima familiar empitjoraria. Si això passés, un 45,2 % no sabrien on demanar ajuda per gestionar la situació.

Segons el director clínic d’Amalgama7, Jordi Royo, “és molt destacable que, durant l’època de reclusió, els joves d’entre 14 i 18 anys augmentessin els mals hàbits com no ajudar a casa, aïllar-se de la resta de la família i no fer els deures”. Royo recorda que si un pare o mare deixa passar els insults lleus als fills, això anima els joves a pujar en la gravetat de les paraules fins a acostar-se a la violència verbal filioparental, que en els casos més greus pot arribar a la violència física.

Un estudi de Càritas ja va alertar que un 70 % de les famílies van patir ansietat i angoixa durant el confinament.