Com cada mes d’octubre des de fa 18 anys, arriba l’In-Edit, el festival de documentals musicals. Aquesta edició se celebra íntegrament en línia a causa de la pandèmia de coronavirus a través de les plataformes inedit tv i Filmin, una via que el certamen explora des de fa vuit anys. Segons Oriol Altell, director del certamen, fer el festival en línia “ja era un dels objectius per poder arribar a la gent de fora de Barcelona”. L’In-Edit, que se celebra del 29 d’octubre al 8 de novembre, conserva tanmateix l’esperit de la presencialitat que el caracteritza amb presentacions de documentals o l’opció de fer preguntes als seus autors.
Lluita antiracista i a favor dels drets de les dones
Els documentals que s’emeten en aquesta edició tenen un marcat caràcter reivindicatiu, especialment pel que fa a la lluita antiracista i a favor dels drets de les dones. La primera és present a ‘White riot’, la cinta inaugural que relata l’origen del moviment Rock Against Racism. La directora Rubikah Shah explica a través de testimonis i imatges de l’època la revolta popular al Parc Victoria de Londres en un concert on actuaven, entre d’altres, The Clash o The Specials.
Clausurarà el festival el film de Lisa Rovner sobre les pioneres de l’electrònica ‘Sisters with transistors’, un documental que pretén reparar la injustícia històrica d’haver invisibilitzat aquestes dones i el seu llegat. El festival també retrà un homenatge a la cineasta francesa Marie Loser, amb la projecció de les seves obres més celebrades: ‘The ballad of genesis and Lady Jaye’, ‘Felix in wonderland’ i dues seleccions de curts.
Relats periodístics a la secció nacional
El festival projecta prop de 50 documentals i inclourà una secció Oficial Internacional i la del Panorama Nacional. Dins d’aquesta última secció destaca ‘El caso Love Parade’ sobre el macrojudici per la mort de 21 persones durant el festival de Duisburg l’any 2010. Dins de la secció nacional també s’hi pot veure ‘Nou set dos’, d’Albert Domènech i Òscar Sánchez. El documental fa una radiografia de l’escena electrònica a Catalunya amb sales mítiques de Girona, com el Rachdingue, Blau o la Sala del Cel.