CIE de la Zona Franca
(ACN) Tanquem els CIE, Irídia i la Fundació Migra Studium han tornat a exigir el tancament del CIE de la Zona Franca. En un comunicat, han recordat que fa 15 dies van apuntar al “greu error” de reactivar els CIE després d’haver-se conegut un cas positiu de coronavirus entre els interns.

Han lamentat que dues setmanes després d’aquesta reactivació no s’ha rebut resposta ni dels jutges, ni del Ministeri de l’Interior ni de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i han afirmat que el Centre d’Internament d’Estrangers continua sent un lloc “opac” perquè ni familiars ni entitats poden visitar l’espai. Les entitats han alertat que, en temps de pandèmia, aquesta opacitat agreuja la vulneració de drets de les persones retingudes.

En aquest sentit, han apuntat que mentre augmenten les mesures de restricció i control per la pandèmia arreu, al CIE es dona la situació “anòmala” de tenir 80 persones tancades en un centre que no té les condicions necessàries per mantenir l’aïllament. Han afegit que paral·lelament continuen les negociacions amb els països d’origen a fi que acceptin el retorn de les persones retingudes, “amb el perill afegit de propagació del virus que això significa”.

Demanen l’alliberament dels interns

Per tot això, les tres entitats han tornat a demanar l’alliberament de les persones que hi ha al CIE de la Zona Franca i la seva derivació cap a recursos sanitaris adequats per passar el confinament, el tancament definitiu del centre i el compromís de totes les institucions “per eliminar totes les mesures que afavoreixen l’expulsió del país” d’aquestes persones.