nens fan activitats a casa

El confinament a què obliga el decret d’estat d’alarma per coronavirus pot suposar un risc de patir abús sexual per part d’infants i adolescents. 8 de cada 10 abusadors són de l’entorn de la família o de confiança proper al menor. Pilar Polo, psicòloga i cap de Relacions Institucionals de la Fundació Viki Bernadet, explica que quan l’infant o adolescent viu amb l’abusador “la situació de domini és constant” i “no hi ha moments de distensió”. A més, Polo afirma que en aquests casos desapareixen els agents externs com l’escola o l’espai de lleure, entre d’altres, on el menor podria demanar ajuda i això implica que els “els nens estan molt sols”. En aquests casos, Pilar Polo aconsella al veïnat i a la gent més propera “estar molt atents a plors o actituds estranyes dels menors”.

Aspecte positiu de l’abús extrafamiliars

La nota positiva que Pilar Polo destaca del confinament és que les situacions d’abusos sexuals infantils fora de la família desapareixen. Si, per exemple, apunta Polo, els abusos es cometien en l’àmbit esportiu o d’activitats extraescolars, ara les víctimes “estan tranquil·les i segures” a casa. Aquesta psicòloga afegeix que el confinament actual és un bon moment tant per observar la descendència, per obrir-hi un canal de comunicació i, fins i tot, per fer prevenció (parlar sobre límits o el respecte al cos, entre d’altres).

Augmenta la violència sexual infantil a la xarxa

El tancament de les escoles i el confinament a les llars amb els progenitors fent teletreball fa que el temps que infants i joves passen davant de les pantalles sigui major. També els depredadors sexuals inverteixen més hores davant els dispositius i tot plegat fa que s’incrementin els delictes en línia vinculats als abusos sexuals infantils. Es tracta, d’una banda, de ciberdelictes com el “sexting” (intercanvi d’imatges o continguts sexuals o eròtics entre un adult i un menor) o el “grooming” (un adult busca estratègies de confiança per aconseguir favors de tipus sexual d’un menor)o el consum de material d’explotació sexual infantil.

Segons dades de la Policia Nacional, des que es va decretar l’estat d’alarma, els usuaris del Dark web o internet profunda han augmentat un 50 %, amb visites diàries de 33.000 persones.Es tracta de pàgines web que no apareixen als buscadors convencionals, en què l’anonimat queda protegit i en què, entre d’altres, es té accés a continguts i activitats delictives com el consum de material d’explotació sexual infantil. Pilar Polo assegura que les víctimes d’aquest delicte presenten una indefensió total perquè la seva imatge “mai no desapareixerà de la xarxa”. 

Núria Iturbe, psicòloga i impulsora de PrevenSi per a la reducció d’agressions sexuals a menors, aconsella a les famílies “preguntar als menors què han vist o amb qui han parlat a la xarxa”, tal com ho podrien fer després de sortir de l’escola o d’una activitat extraescolar. La plataforma, en marxa des de setembre del 2019, ha publicat una guia útil durant el confinament. Des de la Fundació Viki Bernadet, que aquests dies continua fent teràpies no presencials, afirmen que és precís que tota la família “estigui pendent de què penja el menor a les xarxes socials” i garantir el seu benestar.

L’escola en línia: una oportunitat

Aquest dimarts milers de joves tornaran a l’escola de forma virtual i això farà que tinguin via lliure al consum de pantalles. Segons Iturbe, això pot representar una oportunitat de cara a la detecció de possibles violències: els mestres “es convertiran novament en els referents dels alumnes” i  poden “activar les antenes” . Aquesta psicòloga apunta que també és una possibilitat per veure “com es relacionen entre companys”. Núria Iturbe assegura que els joves poden ser víctimes de ciberdelictes com el “grooming” o el “sexting”, però també poden passar a ser-ne subjectes actius. Iturbe apunta que, segons un estudi de la UB el “grooming” ha agumentat entre els joves.

També des  de l’Associació Àngel Blau, nascuda a finals del 2019, per a la prevenció de l’abús sexual infantil mantenen obertes aquests dies les seves vies de comunicació, especialment per a persones que senten atracció per menors.

Save the Children  també ha alertat de l’augment del risc en la infància de patir violència a la xarxa durant el confinament i exposa els perills del  “sharenting”, és a dir, l’hàbit de familiars de compartir fotos dels infants els exposa davant de cieberdelinqüents que puguin fer servir el material de forma no desitjada. El telèfon d’atenció i ajuda a la infància i l’adolescència és el 116 111.