El youtuber a la Ciutat de la Justícia

El youtuber que va donar galetes farcides de pasta de dents a un sensesostre ha estat condemnat a un any i tres mesos de presó per un delicte contra la integritat moral. Tot i això, com que es tracta d’una pena inferior a dos anys, no haurà d’entrar a la presó perquè no té antecedents. La jutgessa també li prohibeix fer servir la xarxa social YouTube durant un període de cinc anys. En concret, estableix que se li tancarà el canal que té i que se li impedirà crear-ne cap de nou.

La sentència considera provat que el youtuber, ara en llibertat sota fiançaes va aprofitar “de la gran vulnerabilitat derivada de l’extrema pobresa i exclusió social” de la víctima. Per la magistrada, es compleixen “sobradament” tot els elements que formen el delicte contra la integritat moral: que sigui “un acte clar i inequívoc de contingut vexatori per al subjecte passiu”, que hi hagi patiment físic o psíquic, i que el comportament sigui “degradant o humiliant”.

En el relat dels fets provats, s’afirma que el condemnat apareix al vídeo “en primer pla i amb ànim de ridiculitzar i vexar aquesta persona, i en general a totes les persones que es troben en situació d’extrema pobresa”. També es remarca que el fet que el youtuber es burlés de l’acció  “dient que fins i tot li anirà bé per a rentar-se les dents, pressuposant que no ho fa” és un tracte degradant.

Entre els 200 youtubers més importants d’Espanya

La sentència subratlla també que l’objectiu del youtuber era lucrar-se econòmicament i guanyar seguidors. En aquest sentit, cita un informe dels Mossos d’Esquadra segons el qual el condemnat era un dels 200 youtubers més importants d’Espanya i Iberoamèrica” i en cita ingressos concrets. Al gener del 2017 va guanyar prop de 800 euros; al febrer, més de 1.100; i al març, poc més de 250.

A més, la sentència remarca que no és l’únic vídeo d’aquestes característiques que va penjar a internet i que el condemnat “sempre escollia persones vulnerables”. En aquesta línia, posa diversos exemples, com vídeos en què omple un entrepà amb “el que semblen excrements del seu gat” i l’ofereix a una persona gran i a un menor d’edat, un altre en què tira una sabata a una persona gran, o un altre en què fa un encàrrec i, quan arriba el repartidor, li diu de manera sarcàstica que ja no el vol.

Indemnització de 20.000 euros

El youtuber també haurà d’indemnitzar la víctima amb 20.000 euros. L’home va trobar-se malament després d’ingerir les galetes i, segons la sentència, va tenir vòmits i molèsties digestives, tot i que no va necessitar assistència mèdica. També es recull el patiment psicològic que li va causar el fet, amb “sentiments de pena, tristesa, ràbia i impotència”, a més de preocupació i por.

Tenint en compte això, considera que el greuge i l’ofensa són “innegables”, “amb l’agreujant que en aquest cas el greuge ha estat gravat i penjat a internet”. Tot i que se n’hagi esborrat, la sentència remarca que “encara hi és, doncs n’és impossible l’eliminació definitiva”.

A més de la indemnització, el condemnat també haurà d’assumir els costos del judici, inclosos els de les acusacions. Inicialment, la fiscalia en demanava dos anys de presó i 30.000 euros d’indemnització. La sentència es pot recórrer en un termini de 10 dies.