La Generalitat vol frenar el repunt del consum del tabac i ho farà amb una nova llei d’addiccions ambiciosa. El govern vol vetar el consum del tabac als vehicles privats. És una situació que en molts casos genera distracció entre els conductors. La normativa també pretén prohibir el consum de cigarretes a les instal·lacions esportives a l’aire lliure i a l’exterior de les parades de transport públic. La Generalitat té previst tenir la normativa elaborada d’aquí un any.

La notícia l’ha fet pública la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest divendres, Dia Mundial sense Tabac, i ha manifestat que la futura normativa englobarà altres àmbits, com ara les drogues, l’alcohol i les noves tecnologies.

La nova llei equipararà la regulació dels nous dispositius, com les cigarretes electròniques i el tabac sense combustió, als productes de tabac convencional. Es limitarà més l’ús de les cigarretes electròniques, que actualment només estan prohibides en centres sanitaris i escoles.

El govern català té previst reforçar el compliment de la llei del tabac a les terrasses que tenen parets i sostre, i vigilarà que no es venguin cigarretes als menors. A més, la nova llei estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris, a les escoles i dependències de l’administració pública.

Repunt del fumadors a Catalunya

Per primera vegada després de set anys amb continus descensos a Catalunya, el consum de tabac ha patit un repunt i els fumadors ja representen un 25 %. L’increment en les dones és més alt i ha passat del 18,5 % al 20,5 %. El canvi de tendència confirma que durant el 2018 també van augmentar els productes de tabac.