Centenars de persones han participat en una marxa improvisada aquest dimarts a la tarda pels carrers de Sants per exigir la llibertat del Carles, un veí del barri que ha estat empresonat de forma preventiva després de ser detingut en la sisena manifestació consecutiva en suport de Pablo Hasél. Els manifestants han mostrat la seva indignació contra la resolució judicial i ho tornaran a fer aquest dissabte, amb una altra mobilització a les 11.30 h a la plaça de Sants.
Abans de la marxa d’aquest dimarts hi ha hagut una assemblea oberta a què molts veïns del barri s’han acostat per reclamar l’alliberament del Carles. La concentració ha servit per llegir un manifest, al qual s’han adherit desenes d’entitats del barri, de Barcelona i del conjunt de Catalunya. Per exemple: Crida Constituent, La Burxa, Lleialtat Santsenca, Bombers per la República, Òmnium Cultural i la CUP.
Més tard, han començat a caminar, passant pel carrer de Galileu, l’avinguda de Roma i el carrer de Vallespir, fent aturada a la taverna de la qual el Carles és propietari. La manifestació ha avançat amb una pancarta al capdavant en què es podia llegir el lema “Carles llibertat”. Els veïns asseguren que el Carles és una persona molt estimada al barri.
Presó provisional sense fiança
Aquest dilluns, la jutgessa va decretar presó provisional sense fiança per al manifestant, detingut la nit de diumenge, per risc de reincidència davant la previsió de noves mobilitzacions en suport de Pablo Hasél. Davant la indignació que ha generat la decisió, s’ha fet una crida a través de les xarxes socials per donar suport a aquest veí de Sants i exigir que el posin en llibertat.
Segons la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, que ha enviat la convocatòria per Telegram, amb això “només llancen més gasolina al foc”.
Una decisió sense fonament, segons l’advocat
Tant els veïns com l’advocat del Carles consideren que la decisió de la jutgessa s’ha basat en un judici d’opinió i que és una “excusa” amb l’objectiu de reprimir les manifestacions. “El Carles ni té cap detenció prèvia ni té cap tipus d’antecedents penals, ni hi ha cap element en l’atestat que digui que el Carles hagi viscut una situació semblant en altres ocasions. Per tant, no hi ha cap dada objectiva que faci presumir que es pugui tornar a cometre aquest fet“, apunta l’advocat d’Alerta Solidària Eduardo Cáliz. En aquest sentit, creu que la jutgessa es basa en una sospita que no té cap fonament jurídic.
Per Cáliz, la possibilitat de reiteració del delicte, per la qual la jutgessa posa el Carles en presó preventiva, s’hauria de basar en els seus antecedents penals, que en aquest cas no existeixen. Tot i això, l’advocat es mostra optimista i espera que la jutgessa pugui dictar la seva llibertat en qualsevol moment.