dona mascareta botiga
Foto: Arturo Rey

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que la setmana vinent hi haurà una reunió extraordinària per afrontar una nova estratègia de seguiment de la pandèmia, davant la millora de tots els indicatius. En aquesta reunió es podria abordar l’eliminació de la mascareta en interiors. Es tracta d’una mesura que reclamen comunitats com Catalunya, que avui ha fet la petició a la ministra. Tot i això, el tema no s’ha tractat al Consell Interterritorial de Salut.

Establir un calendari per a la retirada de la mascareta en interiors

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia anunciat que portaria aquest dimecres, a la reunió del consell, la proposta de retirar la mascareta en interiors. La idea també la va plantejar dimarts a la Comissió de Salut Pública. En la trobada amb Sanitat i les comunitats, la Generalitat ha fet seu el calendari que proposava l’Associació Espanyola de Pediatria, que volia començar a retirar les mascaretes a les escoles el 28 de febrer. Tot i això, avui aquesta proposta ha quedat ajornada per parlar-ne en la propera reunió del Consell Interterritorial.

Un control de la pandèmia similar al de la grip

El proper dijous 10 de març se celebrarà un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) a Saragossa per abordar el nou sistema de vigilància de la covid-19.

Ho ha avançat la ministra a la roda de premsa després de la reunió del CISNS, en què ha proposat a les comunitats autònomes un full de ruta per anar progressivament cap a un control de la covid-19 menys exhaustiu, similar al que es fa amb la grip.

Un “trànsit de manera conjunta i coordinada”

La ministra ha instat les autonomies a fer aquest “trànsit” cap al nou sistema “de manera conjunta i coordinada a tot el Sistema Nacional de Salut”, així com en “coordinació” amb els socis europeus. De fet, Espanya ja ha plantejat, en alguna ocasió, davant les institucions comunitàries la necessitat d’anar a un nou sistema de vigilància.

Pel que fa a les dades de la pandèmia, la ministra ha celebrat la “tendència descendent” des de fa sis setmanes, amb una reducció de la incidència acumulada en els últims set dies d’un 30 %. “Estem en una bona evolució de la pandèmia. Progressem molt adequadament”, ha ressaltat.