covid

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes debaten aquest dijous quina ha de ser la nova estratègia de control de la covid a partir d’ara. Sobre la taula hi ha decisions importants, com quin seguiment es farà del virus, l’eliminació de les quarantenes per casos lleus i asimptomàtics i també quan i com es podran eliminar les mascaretes en interiors. Es tracta, per tant, d’una “gripalització” de la covid, és a dir, de tractar la malaltia de manera similar a d’altres virus respiratoris.

La trobada entre la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i els responsables autonòmics de salut es fa de forma presencial a Saragossa. De fet, els tècnics que han proposat els nous criteris ja es van reunir prèviament dimecres, i ara és qüestió de ratificar els acords. El resultat del que es decideixi el farà públic Darias en una roda de premsa aquesta mateixa tarda.

Fi de les quarantenes dels casos lleus i asimptomàtics

De moment, el que ha transcendit de la nova estratègia de Sanitat és que estarà centrada en les persones més vulnerables i en els casos greus. Això vol dir que s’atura el recompte de casos diaris (Sanitat ja va anunciar que a partir d’ara les dades passarien a ser setmanals), les proves diagnòstiques de caràcter general i el rastreig de casos i les quarantenes dels casos lleus i asimptomàtics.

La nova estratègia també requereix establir una xarxa de controls sentinella per analitzar com evoluciona el virus, en la línia del que va avançar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que es vol implantar a Catalunya a partir de l’abril.

Fi de les mascaretes als interiors?

Un dels grans interrogants que encara no té resposta és si finalment s’elimina la obligatorietat de dur la mascareta en interiors. De fet, aquesta és la última gran restricció que encara queda vigent de la fase aguda de la pandèmia i hi ha algunes comunitats autònomes, com Catalunya, que fa dies que reclamen que es deixi d’aplicar. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, fa dies que assegura que s’eliminaran “molt aviat”, però fins ara no n’ha transcendit la data. La qüestió, però, podria no resoldre’s en aquesta trobada de Saragossa. Fonts de Sanitat, de fet, aclareixen que aquest aspecte no està sobre la taula.

Des de la conselleria de Salut fins ara han defensat la proposta que van fer els pediatres, de retirar primer les mascaretes a l’escola i, després, estendre-ho a la resta de la ciutadania. Justament, el BIOCOM-SC ha fet públic aquesta setmana un estudi que qüestiona l’eficàcia de les mascaretes a les escoles.