El futur museu de les cases barates del Bon Pastor serà una realitat a principi del 2023. Aquesta setmana han començat les obres per rehabilitar l’illa de cases ubicades entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt, que encabirà l’espai museístic. Els treballs, que s’impulsen a través del Pla de barris, suposen una inversió de 2,3 milions d’euros.

El projecte preveu transformar 16 habitatges que es distribuiran en diferents espais: quatre es convertiran en cases-museu, quatre més es destinaran a espais expositius i les altres vuit seran per a la resta de l’espai museïtzat i equipament de barri (arxiu, sala d’actes, sales de reunions, espais de treball i espais d’aula). Aquest museu és un projecte fruit de la participació del districte Sant Andreu, el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i entitats del barri, especialment l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.

Es rehabilitaran en rèpliques dels habitatges originals

La rehabilitació tindrà el màxim respecte per conservar la imatge interior i exterior del conjunt, ja que es tracta d’uns habitatges construïts el 1929 que són testimoni de la història de l’habitatge del segle XX. Es podrà contemplar com era la distribució de cada casa: tres dormitoris, un espai de cuina menjador i un pati amb coberta amb el lavabo i l’eixida.

Per fer aquesta transformació, entitats i veïns han anat recopilant tot el mobiliari, objectes, documents i materials que s’ha trobat en aquestes cases. Fa més d’una dècada que els veïns del Bon Pastor treballen amb el MUHBA i el districte per fer aquest museu.

Els veïns participaran en la gestió del museu

L’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor participarà en la gestió comunitària del museu amb el districte de Sant Andreu i el MUHBA. L’entitat celebra que s’hagin iniciat les obres del futur museu i expliquen que tots els agents implicats s’han compromès a tenir-lo enllestit per a principis del 2023.

Segons Josep Capsir, historiador i membre de l’associació, l’espai museístic obre una nova perspectiva que situarà el barri del Bon Pastor en el mapa dels espais patrimonials de Barcelona. Una idea que reitera en Salvador Angosto, també de l’associació de veïns, que diu que aquest museu afavoreix el sentiment de pertinença al barri.