El museu de les cases barates del Bon Pastor serà una realitat el 2023. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte executiu per transformar 16 habitatges d’aquest barri del districte de Sant Andreu en un ampli espai museístic que recordarà la memòria històrica de la zona. Està previst que les obres comencin a principis del 2022 i que durin un any. Es tracta d’una de les actuacions incloses en el Pla de barris de Sant Andreu i tindrà una inversió de 2,3 milions d’euros.

Quatres de les cases es convertiran en rèpliques dels habitatges originals. Seran les cases museu que ensenyaran l’arquitectura i l’interior d’aquestes llars des que es van construir, el 1929, fins a l’actualitat, ambientades en diferents moments històrics. Es podrà contemplar com era la distribució de cada habitatge: tres dormitoris, un espai de cuina menjador i un pati amb coberta amb el lavabo i l’eixida.

12 habitatges seran equipaments i espais expositius

L’emplaçament de l’espai museístic és l’illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt. De la resta de cases, quatre es dedicaran a espais expositius que explicaran la història de l’habitatge de Barcelona. Els altres vuit habitatges seran un equipament de barri i acolliran les sales de reunions, arxius, aules i sala d’actes del museu. El projecte incorpora la gestió comunitària de l’espai entre el MUHBA, el districte de Sant Andreu i les entitats del barri, especialment l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.

Cases Barates Bon Pastor

Segons fonts municipals, el nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original dels habitatges, que es defineix per la seva senzillesa constructiva. Les cases barates del Bon Pastor es van fer l’any 1929. Es van aixecar 784 llars en planta baixa agrupades en illes rectangulars. El futur museu vol recordar aquells moments de la història urbanística de Barcelona i l’evolució del barri durant gairebé un segle.