Els futurs Jardins d’Encarnació, on hi ha l’alzina bicentenària que van aconseguir preservar els veïns, han canviat notablement d’aspecte dues vegades en una mateixa setmana. Dimarts, durant les obres d’arranjament que s’hi estan fent per poder obrir l’espai al públic a partir del mes de febrer, es va cobrir el terra amb grava. Però aquest mateix divendres el consistori ha rectificat i s’ha enretirat la grava per les queixes dels veïns. “És un espai verd on s’ha podat tot el verd”, s’exclama, perplexa, una integrant de la plataforma Salvem l’Alzina.

Ens hem queixat perquè és un espai verd on s’ha podat tot l’espai verd i a sobre s’hi ha escampat grava
Teresa, Plataforma Salvem l’Alzina

La mesura, explica l’Ajuntament de Barcelona, tenia com a objectiu evitar que s’hi compactés el sòl i que hi germinessin plantes. Però des de la plataforma veïnal no s’ha vist amb bons ulls, ja que creuen que va en contra dels jardins que volen els veïns, amb el màxim de verd possible. Davant aquest desacord, l’Auntament ha decidit fer marxa enrere i enretirar la grava.

Totes les parts es reuniran dilluns

Els futurs jardins per a ús veïnal seran de cogestió cívica. Des de Salvem l’Alzina afirmen que fa mesos que demanen una reunió per definir el projecte del jardí de manera conjunta. Creuen que això hauria evitat el problema d’aquesta setmana amb la grava. Dilluns totes les parts es reuniran per començar a treballar conjuntament en la gestió del verd d’aquest espai, que és la prioritat dels veïns.

Esperem que l’acció d’avui sigui l’inici d’una actitud més proactiva envers aquesta cogestió teòrica que fa tants anys que treballem
Teresa, Plataforma Salvem l’Alzina

Hi ha altres accions que s’han fet els darrers dies que el veïnat no veu amb bons ulls. Lamenten que s’hagin fet entrar màquines que podrien malmetre el sòl (i les arrels de l’alzina), i tampoc no volen el mur ni el ciment que s’ha posat a l’entrada.