Les obres per arreglar el carrer Major del Rectoret ja tenen data. Començaran el 24 de gener i acabaran el 15 de juny. El carrer va quedar tallat al trànsit des que l’abril del 2020 una esllavissada es va emportar bona part de l’asfalt i la terra de sota la carretera. Però això, no va ser l’únic que va baixar pel barranc, també es va emportar tots els arbres que hi havia i la terrassa d’una veïna. Aquest estiu el barri podrà recuperar la mobilitat a la via principal, però els dos veïns més afectats per l’esllavissada encara no saben si l’Ajuntament els indemnitzarà.

Els veïns més afectats demanen que se’ls indemnitzi

L’angoixa no ha abandonat la Mercè Morató ni el seu veí de sota, l’Isidro Muñoz, des que les pluges de l’abril del 2020 van provocar la gran esllavissada entre el carrer Major del Rectoret i el carrer de Baladre. L’esfondrament va ser tan gran que es van emportar 42 camions de terra del carrer de sota. Tot i que ja ha passat un any i nou mesos des que la Mercè es va despertar amb la terrassa de casa penjant, encara no sap si l’Ajuntament es farà càrrec de reparar-la.

Ella i el seu veí consideren que els danys a les seves propietats són responsabilitat del consistori, per no canalitzar bé les aigües pluvials, i per això han presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial contra l’Ajuntament. “Si això hagués passat al bell mig de Barcelona, els veïns estarien indemnitzats? Estarien igual que jo amb una terrassa penjant? Estarien igual que l’Isidro amb casa seva plena d’esquerdes?”, es pregunta aquesta veïna afectada que ha hagut de contractar un advocat i un arquitecte per defensar i mantenir la seva propietat.

Mercè Morató, veïna afectada, parla amb Jesús Escardó de l’Associació de Veïns el Sanatori, sobre la situació de la seva terrassa

La setmana vinent començaran les obres

Els treballs al carrer Major del Rectoret, prop de la cruïlla amb Marco Polo, començaran dilluns, 24 de gener. Duraran cinc mesos i tenen un pressupost de 725.000 euros. Consistiran a assegurar l’estabilitat tant del vial com del talús i també a reconstruir la calçada, recuperant l’amplada dels carrers, ferms i paviments.

A partir de la setmana que ve, el carrer Major del Rectoret quedarà totalment tallat als veïns a l’altura del carrer de Margalló, i només hi podran passar a peu de sis de la tarda a vuit del matí. Les obres també tallaran el carrer de Marco Polo a l’altura de costa del Bruc.

L’esllavissada de l’abril del 2020 va trencar l’asfalt del carrer Major del Rectoret i es va emportar bona part de la terra de sota la carretera

Els veïns lamenten el retard de la reparació

Des de l’Associació de Veïns el Sanatori no entenen per què unes obres tan essencials per als veïns han tardat tant temps a començar, ja que el tall del carrer ha afectat tota la mobilitat del barri. “Som el cul de Barcelona, aquí no ens fan cas per a res, dos anys per arreglar una cosa que és d’urgència ens fa entendre el cas que ens fa l’Ajuntament. Per aquí hi passa el Bus del Barri, que s’ha hagut de desviar, també hi han de passar els Bombers o l’ambulància si hi hagués una urgència”, lamenta resignat Jesús Escardó, de l’entitat veïnal.