Les primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 ja són a Espanya, segons ha informat el Ministeri de Sanitat a través d’una piulada des del seu perfil de Twitter. Han arribat a primera hora amb camió des de Bèlgica fins a un magatzem de Guadalajara.

La primera vacuna de l’estat s’administrarà aquest diumenge a primera hora a Guadalajara, i la de Catalunya a l’Hospitalet de Llobregat, a les 12 del migdia a la residència Feixa Llarga. A Barcelona, també aquest diumenge a les tres de la tarda, es començarà a vacunar a la residència Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla.

Per triar aquestes primeres residències, s’han prioritzat criteris com que actualment estiguin classificades com a verdes, és a dir, sense cap cas de coronavirus; que siguin de titularitat pública i que siguin grans per si calgués sectoritzar espais.

Aquesta primera partida de la vacuna que arribarà a Catalunya tindrà 1.595 dosis. A partir d’aquí, cada dilluns, començant pel vinent, arribaran 60.000 dosis més, que es distribuiran els dimarts a les residències d’arreu del territori català. El govern de la Generalitat calcula que en tres mesos haurà acabat la primera fase de vacunació, la de les persones que viuen en residències de gent gran i els seus treballadors. Serà llavors quan es procedirà a vacunar altres sectors de la població, començant pels majors de 80 anys.

La vacuna de Pfizer, la primera que ha arribat

Espanya començarà a immunitzar la seva població amb la vacuna de Pfizer i BioNtech. És una vacuna de doble dosi. Després de posar la primera, la segona s’administra al cap de tres setmanes. Segons la farmacèutica, la seva eficàcia és d’un 90 %. La vacuna s’ha de conservar a una temperatura de -70 ºC, però, un cop descongelada, aguanta fins a cinc dies a una temperatura entre dos i vuit graus. A Catalunya, s’emmagatzemaran als ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits.

La següent en arribar, la de Moderna

El proper 6 de gener, dia de Reis, està previst que l’Agència Europea del Medicament es reuneixi per donar el vistiplau a la vacuna de Moderna, que si s’aprova serà la segona que es podrà subministrar a la Unió Europea. Durant el 2021 s’espera l’arribada d’altres vacunes, com la d’Oxford i Astrazeneca o la de Johnson and Johnson, de la qual ja ha començat la tercera fase de l’assaig clínic, amb participació de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquesta vacuna, un cop s’aprovi, es fabricarà en part a Sant Cugat, a la planta de Reig Jofre.