La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha confirmat que el govern de la Generalitat ha ratificat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, d’obligar a dur sempre la mascareta posada. Vergés ha fet aquesta demanda durant la reunió del consell executiu d’aquest dimarts, i ara caldrà que l’aprovi també el Procicat en una resolució.

“No podem deixar la mascareta a casa”

Vergés ha anunciat la proposta de l’obligatorietat de dur mascareta en una entrevista a RAC1 al matí. “No podem deixar mai la mascareta a casa, mai. Com a norma general s’haurà de dur la mascareta”, ha sentenciat.

La consellera ha explicat que els ciutadans només es podran treure la mascareta quan comparteixin espai amb els “convivents”, tal com s’ha establert aquests dies en el confinament del Segrià, per l’aparició de nous brots de coronavirus. Vergés ha matisat que l’obligació de dur mascareta no s’aplicaria durant la pràctica esportiva i tampoc a la platja.

La consellera ha insistit que cal que la societat s’impliqui en les mesures per fer front a aquesta epidèmia, tant al Segrià com a la resta del territori. També ha assegurat que no complir les normes, comporta sancions.

El virus pot quedar suspès a l’aire

L’investigador de la Universitat de Leicester i la UOC, Salvador Macip, avala la decisió de la Generalitat sobre l’obligatorietat de la mascareta. Macip recorda que cada cop hi ha més estudis que asseguren que algunes de les microgotes que es desprenen en tossir i en parlar poden quedar suspeses a l’aire. “Amb aquestes noves dades, i tot i que l’OMS encara no hagi acabat de fer el pas d’acceptar la transmissió aèria, crec que la recomanació de dur mascareta pren més rellevància”, assegura Macip. L’investigador reconeix que “pot estar ben indicat obligar a portar-la”.