La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha rebut la visita del relator independent de les Nacions Unides (ONU) Philip Alston, que està fent una anàlisi de la pobresa extrema a escala mundial. Després de passar per Andalusia, aquest dissabte s’ha desplaçat a Catalunya per conèixer de primera mà la tasca de la PAH i, més tard, s’ha reunit amb el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani.

Alston ha assistit a una de les reunions d’assessorament col·lectiu que fa la PAH habitualment, al local ubicat al número 44 del carrer de Leiva, amb ciutadans amb problemes relacionats amb l’habitatge. Allà, ha pogut escoltar els testimonis directes de persones que han estat desnonades o que estan pendents d’un procés de llançament. Les conclusions que extregui d’aquesta trobada les donarà a conèixer divendres vinent en una atenció davant dels mitjans i les inclourà en l’informe global sobre la pobresa extrema al món, que es publicarà d’aquí a uns mesos.

Des de la plataforma de l’habitatge, Josep Babot, ha dit que les conclusions d’Alston han de servir per donar un impuls i modificar normatives sobre l’habitatge.

“Aquests informes ajuden a crear una base crítica que després dona potència perquè es puguin emprendre modificacions normatives que ajudin a tenir un sistema d’habitatge més just al nostre país. Qualsevol iniciativa, ja sigui des de l’ONU o altres organitzacions internacionals, és molt important perquè puguin donar veu a la situació crítica que estem vivint ara mateix.”

Reunió també amb la Generalitat

Després de la trobada amb la PAH, el relator de l’ONU s’ha reunit amb el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, i el secretari de Migracions, Oriol Amorós, per parlar sobre la pobresa extrema a Catalunya. El Homrani ha detallat que Alston s’ha interessat “molt” en conèixer les limitacions que genera la llei d’estrangeria pel que fa a la solució de drets dels joves migrants no tutelats (mena).

Trobada del relator de l'ONU, Philip Alston, amb la Generalitat

A banda, el conseller ha afirmat que l’han explicat les polítiques que el govern català està desenvolupant en matèria d’habitatge i de pobresa, i ha posat com a exemple l’increment de la partida pressupostària destinada a la renda mínima garantida.