Els Bombers de Barcelona recalquen aquests dies en xerrades pels districtes que és molt important saber què cal fer en cas d’incendi a casa. Cal seguir determinats consells tant per prevenir un foc al teu pis, com per saber reaccionar si es produeix i detectem un incendi a l’habitatge. “Hem comprovat que, segons com actuen les persones involucrades, els danys sobre les persones i sobre l’habitatge poden variar molt“, explica Albert Ventosa, cap de la Divisió de Prevenció i Anàlisi Postsinistral de Bombers de Barcelona. Quins són aquests consells?

L’atenció i vigilància, millor mesura de prevenció d’un foc

Moltes ignicions venen de distraccions a l’hora de cuinar, o perquè hi ha espelmes o cigarretes. Estem fent mil coses i acabem perdent la supervisió de la flama”, adverteix Ventosa. Rere aquesta mena d’incendis hi sol haver sobrecàrregues, per un mal estat de la instal·lació o per endollar massa aparells en endolls múltiples. Bombers també alerten sobre ser curosos amb la qualitat de les bateries que utilitzem.

Sovint no som conscients que pot començar un foc a partir d’una rentadora o assecadora i que, de nit, és més barat però més arriscat, perquè no n’estem pendents”
Albert Ventosa, cap de la Divisió de Prevenció dels Bombers de Barcelona

Aquesta supervisió també s’ha de mantenir sobre els electrodomèstics o qualsevol tipus d’equip elèctric, com la càrrega de mòbils i patinets. En aquest cas, el problema és sobretot, a la nit. “Arran la nova tarifació elèctrica, es tendeix a carregar patinets o posar rentadores de nit, i nosaltres, en canvi, venim a cridar l’atenció del risc que suposa les càrregues o l’ús d’electrodomèstics, perquè estem dormint i, per tant, no estem atents a si hi ha un problema”, assegura Ventosa.

Gran recomanació per evitar un incendi al pis: els detectors de fum

L’alternativa a aquest risc nocturn és la càrrega i l’ús durant el dia, o bé instal·lar un detector de fum. “Són econòmics, per menys de 15 euros ja se’n troben, són fàcils d’instal·lar i et donen molta seguretat, perquè de seguida et poden avisar i et posen en alerta”.

Un bomber ens mostra un exemple de detector de fum

Com reaccionar en cas d’incendi?

En cas que un detector de fum alerti de foc, o en sigueu conscients, heu de reaccionar de forma diferent en funció de si és a casa nostra o a la d’un veí. Sigui com sigui, la consigna és primer posar-se a recer del foc i després trucar al 112.

  • A casa nostra

En aquest cas, els Bombers de Barcelona recomanen sempre que si podem sortir, marxem de casa. “Sortim, sempre en direcció descendent, mai cap amunt —aconsella Albert Ventosa— i és molt important que tanquem totes les portes, també la del carrer, per posar barreres al foc, però sobretot al fum, que és el pitjor enemic en cas d’incendi”.

Si no podem sortir de casa, perquè no veiem la sortida o per les flames, la recomanació és allunyar-se’n tant com es pugui i tancar-se. “De nou tanquem totes les portes i ens tanquem a l’habitació més allunyada. Aleshores ens hem de fer veure, localitzar”.

  • A un altre pis

Si el focus de l’incendi no és al nostre habitatge, la indicació dels Bombers de Barcelona és no sortir de casa. “Tanquem portes i finestres, i podem posar panys humits a les ranures de la porta, però ens quedem a casa, a casa estarem segurs“.

Incendi a l’Hotel Coronado del carrer de Nou de la Rambla, el 12 de febrer passat

Xerrades després d’una sèrie d’incendis a Barcelona

Aquests consells són els que acostumen a donar els Bombers de Barcelona habitualment cada any per aquestes dates, ja que amb el fred, és quan més incendis hi ha a pisos i locals. Aquest és un fet que aquest any s’ha repetit amb nombrosos casos a la ciutat, com l‘incendi de l’Hotel Coronado el cap de setmana o aquest dimarts a la nit a un pis del Paral·lel.

Els bombers, però, fan una crida a la calma i asseguren que són xifres dins la normalitat i que no hi ha signes d’alerta.