Hospital del Mar

Els treballadors de l’Hospital del Mar demanen que es destitueixi la gerent del Consorci del Parc de Salut Mar, Olga Pané. És el que han reclamat aquest dimecres a la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, a qui també sol·liciten una reunió “per poder redirigir el rumb d’aquesta institució”. Els empleats qualifiquen de “desastrosa” la gestió feta per Pané i creuen que s’ha produït un “maltractament sistemàtic a les professionals”.

Amb aquesta petició, els professionals del centre volen fer palès el “malestar i descontentament” amb la gestió de Pané, que asseguren que ha “ignorat” les demandes del comitè d’empresa. Segons els treballadors, el Consorci ha aplicat un “model de contractació deplorable”, amb contractes temporals que no permeten l’estabilitat ni tampoc la conciliació familiar. Tot plegat, diuen, ha fet que “no disposem del personal necessari per mantenir tota l’activitat”.

Plantes tancades i urgències “col·lapsades”

En plena pandèmia de covid-19, els treballadors critiquen que hi hagi plantes tancades mentre que les urgències “pateixen col·lapse dia sí, dia també”, i denuncien una càrrega de feina excessiva i ràtios de pacients “inassumibles”. En aquest sentit, asseguren que durant el 2021 s’han fet més de 35.000 hores extra i que s’han doblat torns sense respectar les hores de descans entre jornades. Entre les seves reivindicacions, a més, els treballadors també denuncien els sous dels directius i l’externalització de serveis com el d’esterilització.

Aquesta no és la primera vegada que els treballadors del centre fan sentir les seves protestes. Al gener ja van demanar dimissions i van anunciar mobilitzacions. També van tallar el passeig Marítim contra la “mala gestió” i el “col·lapse” a Urgències.

La direcció parla de situació “molt complicada”

Per la seva banda, el centre puntualitza que la petició es dirigeix al Departament de Salut i no pas a l’hospital i es remeten a les explicacions que ja van donar al gener. La direcció va assegurar aleshores que “estem en una situació de gran pressió” i que estan assumint “moltes dificultats”. Poques setmanes després, fonts del centre asseguren que la situació no ha canviat i que els hospitals catalans segueixen vivint una situació molt complicada.

Ja al gener, l’Hospital va remarcar que fa menys de mig any que es va aprovar un nou conveni col·lectiu. Remarquen que aquest pacte laboral comporta una “millora substancial de condicions laborals” i que el van signar “la majoria de membres del comitè d’empresa”.