La pandèmia ha capgirat els plans de molts estudiants universitaris que es troben a la recta final de la seva formació i que viuen el moment de posar en pràctica tot allò que han après. Malgrat les dificultats, les universitats han fet el possible per garantir que puguin realitzar les pràctiques en empreses del seu sector.

“Les curriculars, que són les que formen part de l’expedient de l’estudiant, que poden ser obligatòries o optatives, les tenim al 100 % cobertes“, ha assegurat Cristina Gelpí, vicerectora per a projectes de docència de la Universitat Pompeu Fabra, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé. En canvi, ha admès que “hi ha una disminució en aquelles que es diuen extracurriculars, que l’estudiant pot fer voluntàriament”.

Les pràctiques curriculars, que són les que formen part de l’expedient de l’estudiant, les tenim cobertes al 100 %, però hi ha una disminució en les extracurriculars.
Cristina Gelpí, vicerectora per a projectes de docència de la UPF

En un sentit molt similar s’ha manifestat també la vicerectora de Política Docent la Universitat de Barcelona, Conxita Amat, que ha assegurat que les pràctiques “es mantenen al 100 %” en tots els ensenyaments relacionats amb les ciències de la salut o l’educació, “en què les pràctiques són absolutament obligatòries per a l’adquisició de les competències finals”. Tanmateix, en altres àmbits, “on aquestes pràctiques externes poden no ser obligatòries” ha reconegut que “pot haver-hi una reducció d’un 10 % de les places, però tot això es va compensant”.

Menys oferta en l’àmbit públic

Aquesta “reducció d’oferta“, segons Gelpí, “afecta més en determinats àmbits”. La disminució més “rellevant” s’ha produït en sectors vinculats a les institucions públiques, com ara “mitjans de comunicació, ajuntaments o entitats vinculades a la Generalitat de Catalunya“, per exemple.

Més oferta en sanitat i educació

En canvi, “hi ha hagut un increment molt significatiu en altres àmbits”, ha subratllat la vicerectora de la UPF. Així, doncs, en salut “hi ha un increment d’oferta de pràctiques important“, igual com passa en les enginyeries o en economia. De fet, Gelpí també ha afirmat que, durant el 2020, “la demanda de places de nou accés d’estudis vinculats amb la salut es va incrementar molt“.

Radiofònics: un descens del 35 %

Fora de l’àmbit universitari, les dificultats s’incrementen. “Les pràctiques han baixat un 30 o un 35 %”, ha lamentat Albert Benet, director de Radiofònics, segons el qual els alumnes ho viuen “amb incertesa”. Tot i això, assegura que “és cada mitjà de comunicació qui decideix si admet o no estudiants en pràctiques” i celebra que algunes encara n’acullin perquè, en aquesta matèria, “és imprescindible trepitjar el terreny” i “és molt difícil fer pràctiques telemàtiques“.