Els venedors dels Encants Barcelona han decidit mobilitzar-se per reclamar a l’Ajuntament que compleixi amb els ajuts compromesos. Volen fer visible el seu malestar i aquest dimecres al matí han penjat pancartes a les botigues per denunciar-ho. Asseguren que la limitació d’aforament de menys del 30 % que s’aplica al mercat està afectant greument el negocis i les 500 famílies que en depenen.

Segons el president de l’Associació de Venedors dels Encants, Josep Nebot, el consistori ha incomplert els dos compromisos als quals va arribar amb els botiguers. D’una banda, assegura, no ha complert amb la promesa d’aplicar una bonificació significativa del cànon dels concessionaris dels mercats durant el tercer i quart trimestre del 2020. “L’hem pagat sencer”, assegura Nebot. I, de l’altra, volen garanties que el govern apliqui aquest 2021 la bonificació del 75 % de la taxa per a mercats sedentaris i fires, com la que s’aplica a les terrasses. Aquesta, de fet, va ser una de les condicions que va posar ERC per aprovar els pressupostos municipals.

El 10 % de negocis estan tancats i el 25 %, en traspàs

Nebot entén les limitacions d’aforament per sota del 30 % que s’apliquen al mercat per la situació de la pandèmia, però insisteix que per això són tant necessaris els ajuts municipals. Segons l’Associació de Venedors dels Encants ja han tancat un 10 % dels negocis, i un altre 25 % està en traspàs. Asseguren, a més, que un 30 % de les botigues no han pagat el cànon del quart trimestre o bé han demanat ajornar-ne el pagament. Les coses no funcionen i reconeixen que alguns dels esforços que han fet darrerament, com el de la campanya de Nadal, no s’han traduït en més vendes. Tampoc no els ajuda que només estiguin obertes quatre de les 26 portes del mercat.

L’Ajuntament assegura que hi ha destinat 300.000 euros

L’Ajuntament, però, assegura que s’han destinat més de 300.000 euros als comerciants dels Encants de Barcelona. D’una banda, explica que el 2021 s’han destinat 201.511 euros en subvencions per a aquest mercat. I per altra banda, sobre el cobrament dels cànons, assegura que els descomptes es van aplicar en el primer i segon trimestre de l’any quan, fins a finals de març, només es va cobrar la part proporcional dels dies que havien estat oberts i, en el període d’abril a juny, es va eximir els paradistes del pagament.

Segons les xifres del consistori, aquests descomptes, prorratejats al llarg de l’any, corresponen a un descompte del 62 % del cànon que haurien d’haver pagat en el període que va del mes d’abril al desembre del 2020.