El passatge de Piera és el darrer passatge que queda del conjunt de carrerons que configuraven la Colònia Castells. Ara, els primers veïns d’aquest passatge han començat a traslladar-se als pisos nous on aniran a viure. L’ascensor de l’edifici encara no funciona i tampoc no tenen llum ni aigua, però el Patronat de l’Habitatge ha donat l’opció, als veïns que ho vulguin, a donar-los ja les claus per iniciar el trasllat. Alguns, no s’ho han pensat dues vegades: “Per nosaltres tenir les claus ara és avançar molt perquè durant el mes d’agost podem  prendre mides, comprar mobles…“, comenta l’Encarna García, una de les veïnes.

En total, fins ara s’ha reconegut el dret a ser reallotjades 14 famílies del passatge Piera que van participar en el sorteig de pisos que es va celebrar al maig. D’aquestes, tres han acceptat entrar ara als pisos, encara que sigui en precari, i ahir els van donar les claus. “Estem molt contentes, jo gairebé ni m’ho crec, em fa tanta il·lusió…”, diu Juana Blanch, una altra de les veïnes reallotjades.

Endarreriments

Els veïns de la Colònia Castells fa molts anys que saben que els seus habitatges estan afectats per un pla de reforma, però esperaven que el trasllat es fes la tardor passada. A més, també hi ha algunes famílies a qui no se’ls ha reconegut el dret al reallotjament i segueixen defensant-ho per la via judicial. Precisament un d’aquests processos judicials va ser la causa del darrer endarreriment.

Zona verda i memòria històrica

Les 11 famílies del passatge de Piera que sí que es traslladaran tenen previst fer-ho al setembre. Quan les cases quedin buides, l’espai es convertirà en zona verda. El districte de les Corts, però, s’ha compromès a preservar algun element que recordi la singularitat d’aquesta zona del barri.