El menjador social de Santa Tecla es va crear el 2013 a iniciativa de la parròquia del mateix nom i el Rotary Club. Després de cinc anys, ha donat de menjar a unes 200.000 persones. Cada dia se serveixen una seixantena d’àpats -que cedeixen diversos hotels de quatre estrelles- i els usuaris hi accedeixen derivats pels serveis socials del districte.

El Florián Gutiérrez, “Guti”, va ser uns dels primers voluntaris del menjador i ara n’és l’encarregat. Als inicis, la seva experiència com a cambrer va ser clau per posar en marxa el servei. Ara fa uns mesos que n’ha agafat la direcció i assegura que per tirar endavant la feina és imprescindible la tasca dels voluntaris. El menjador disposa d’una xarxa de 30 persones que s’encarreguen de tots els processos: des d’anar a buscar el menjar als hotels, fins a escalfar-lo, servir-lo o recollir-lo. Segons el Guti, molts dels voluntaris coneixen el menjador gràcies al Banc Solidari de les Corts.

Gent gran amb pensions baixes

La seixantena d’usuaris venen derivats pels serveis socials del districte i al menjador tenen molta cura que portin l’acreditació que els dona accés als àpats. El Guti assegura que hi van persones de totes les edats i procedències però reconeix que “bona part són persones grans amb pensions que ronden els 300 o els 400 euros, que no poden pagar el lloguer ni els subministraments”. A més, al menjador els usuaris interactuen entre ells i fan xarxa, reconeix el Guti.

Un altra de la particularitat del servei està en la qualitat dels àpats, ja que se serveix el menjar que diversos hotels de quatre estrelles preparen per als seus treballadors. Segons el Guti, cada dia li toca a un diferent: Hilton Diagonal, Tryo Apolo, Constanza, Residencia Augusta Park i H10. Però no son els únics col·laboradors. Diversos voluntaris de La Caixa s’encarreguen del transport i el menjador compta amb el suport de la Fundació del Barça i el Rotary Club.