El passatge de Piera és l’últim carreró de cases baixes que encara està en peu a la Colònia Castells. Hi viuen una quinzena de famílies pendents de reallotjar per poder enderrocar els habitatges actuals, petits i molt degradats. Inicialment, el trasllat s’havia de fer al setembre, però es va ajornar fins aquest mes de gener. Ara, una suspensió judicial ha tornat a aturar el procés i les 14 famílies que demà havien de participar en el sorteig de pisos hauran de seguir esperant. “Ha estat un cop dur perquè tots teníem la il·lusió de marxar i de dir: ja està, ja s’han acabat les humitats… però ho haurem d’allargar una mica més”, diu la Sonia Suñer, veïna del passatge.

La mesura respon a la demanda d’una de les veïnes a qui no se li reconeix el dret a ser reallotjada -perquè quan es va aprovar definitivament el planejament vigent no es trobava empadronada en l’habitatge afectat- i que havia sol·licitat que se suspengués el sorteig d’habitatges nous mentre no es resolgués el seu cas. La suspensió permet a diverses famílies a qui no se’ls reconeix el dret a ser reallotjades guanyar una mica de temps. És el cas de l’Aliona Braga, qui diu que “ens dona una mica més de temps per negociar. Portem des de l’estiu que no dormo tranquil·la. Una situació així, que no saps que passarà, ni a on aniràs…”. 

Barri obrer degradat amb els anys

L’Ajuntament ha mostrat la seva preocupació per aquest nou endarreriment i asseguren que intentaran solucionar-ho al més aviat possible. Així esperen poder donar l’impuls definitiu per acabar amb la Colònia Castells, un barri obrer aixecat als anys 20 que s’ha anat degradant amb els anys. El pla aprovat per a la zona preveu que, un cop totes les famílies estiguin reallotjades, es puguin enderrocar els habitatges i convertir l’espai en una zona verda, equipaments i habitatge públic.