A l'Encarna li costa imaginar que aquest serà el seu últim estiu a la Colònia Castells. Viu en una de les casetes del passatge de Piera, l'últim que queda en peus. Encarna García, veïna Colònia Castells “Yo vine aquí con 14 años, aquí vivia mi marido en el pasaje y yo alucinaba. Pensaba, qué bonito! Parecía un pueblecito. La verdad es que a mi me impresionó bastante.” La Colònia Castells era un entramat de cases baixes que ocupaven gairebé tota l'illa que encerclen els carrers de Montnegre, Entença i Equador. Des de l'any 2000 la zona està afectada per un pla urbanístic i el 2010 va començar l'enderrocament progressiu de les cases. Ara, els veïns que queden ja tenen ganes de marxar. “Con muchas ganas de marchar, porque esto ya no es lo que era. Se ha deteriorado porque ya hace muchos años que nos teníamos que marchar y entonces no reformamos nada y en realidad siempre tienes que hacer alguna cosa.” Stand up- Anna Feliu Els veïns d'aquest carrer aniran reallotjats a escassos metres d'aquí, en un bloc de pisos de protecció oficial del carrer de Morales, on ja s'han traslladat la resta de veïns de la Colònia. Segons el districte, està previst que aquest reallotjament es faci abans de finals d'any. Caldrà veure llavors com es fa el reallotjament dels veïns dels dos blocs de pisos del carrer d'Entença, que també formen part de la Colònia, i com es defineix la gran zona verda que resulta dels enderrocs. El que sí és segur per als veïns del passatge de Piera, és que aquest és l’últim estiu a la Colònia.

L’execució del pla urbanístic de la Colònia Castells fa anys que s’allarga. Les cases i els blocs de pisos estan afectats des de l’any 2000, però des dels anys 70 es deia que la zona es convertiria en una zona verda. La taxació de les cases, els reallotjaments i els enderrocs van començar el 2010 i, des de llavors, s’ha anat fent a poc a poc. Per alguns veïns, aquest procés ha anat massa lent ja que ha fet que les cases es deterioressin i que algunes  -les que van quedar buides- s’ocupessin. La convivència als solars que han anat quedant buits amb els enderrocs tampoc ha estat fàcil.

Els següents a anar reallotjats seran els veïns del passatge de Piera, l’últim dels que estaven formats per cases baixes, que queda dempeus. Les persones amb dret a reallotjament ja han visitat els pisos de protecció oficial del carrer d’Entença on s’instal·laran i ara esperen que se’ls donin les claus i comencin els enderrocs. Tot i que molts dels veïns, com Encarna García -que hi va arribar amb 14 anys-, només  tenen bons records de la colònia, ara ja tenen ganes de marxar perquè asseguren que el passatge està molt deteriorat.

Amb el trasllat dels veïns del passatge de Piera però encara no haurà acabat el pla urbanístic. Caldrà iniciar el procés de reallotjament dels dos blocs de pisos del carrer d’Entença -les finques 239 i 241-, on una part dels veïns que hi viuen no volen marxar, així com diverses finques de l’altra banda del carrer d’Entença que també estan incloses dins del pla urbanísitic.

Un cop estigui enllestit s’haurà de definir l’ús que es dona al gran solar que resultarà de l’enderroc de les cases, un procés que, segons el districte, es vol fer amb el consens dels veïns com ja s’ha fet amb els usos provisionals del solar actual. A més a més, una altra de les idees és treballar en un projecte de conservació de la memòria històrica de la zona.