El projecte Vincles, que ajuda a combatre la solitud de la gent gran a la ciutat mitjançant la tecnologia, té 600 usuaris, però a la tardor arribarà al miler. A l’abril ja es va estendre a tots els districtes de la ciutat, ja que la prova pilot s’estava fent a l’Eixample i Sant Martí, i va incrementar les persones que hi participen un 30 %.

Aquest divendres s’ha organitzat una trobada presencial amb 200 persones grans que participen en el projecte. Ara fan servir tauletes digitals per fer noves amistats i tenir contacte més habitual amb la família, però també per conèixer activitats que es fan a la ciutat. A partir de la tardor vinent, Vincles serà una aplicació que es podrà descarregar a qualsevol dispositiu i això incrementarà més el nombre d’usuaris.

Aquest servei, que va començar com a prova pilot, té el suport de la Fundació Bloomberg. James Anderson, director d’Innovació d’aquesta entitat, ha explicat que el projecte es desenvolupa a diferents ciutats de tot el món, perquè la solitud de les persones grans és un problema creixent. A Barcelona hi ha 55.000 persones més grans de 75 anys que viuen soles. Per Anderson, el cas barceloní del servei Vincles és excepcional perquè “ha escoltat les persones grans usuàries, el servei s’ha adaptat a les seves necessitats”.

La funció més utilitzada són les videotrucades. Només el mes de juny se’n van fer més de 3.400, i s’han fet 7.700 usos d’aquestes tauletes. A finals de juny hi havia 65 grups actius amb una mitjana de 22 participants, que s’han creat per l’aprenentatge, però també n’hi ha que s’han format per veïnatge i proximitat al barri i, d’altres, en funció de les afinitats de cada usuari.

La mitjana d’edat dels participants és de 82 anys i 484 són dones, mentre que 113 són homes.