Ple abril Ajuntament Barcelona

(ACN) El ple d’abril a l’Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest divendres donar suport a “l’establiment d’un estat palestí independent” i la celebració d’una conferència de pau. Així ho recull un text presentat pel PSC i que s’ha aprovat amb els vots favorables de BComú i ERC. En canvi, TriasxBCN s’ha abstingut i PP i Vox hi han votat en contra. El text aprovat també insisteix en la necessitat de donar compliment a les resolucions de l’Assemblea General i del Consell de Seguretat de les Nacions Unides respecte al cas de Palestina, així com en la necessitat de respectar el Dret Internacional, el Dret Internacional Humanitari i en especial les Convencions de Ginebra.

Ciutat “referent dels drets humans”

La segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha indicat que la proposició no pretén “ser esbiaixada”, sinó declarar que Barcelona és una ciutat “referent dels drets humans” que es decanta a favor del respecte a la legalitat internacional i la protecció de la societat civil. “Insisteixo que no parlem de banderes, sinó del respecte al dret. Respectar el dret internacional vol dir reclamar l’alto el foc immediat“, ha afegit.

BComú i ERC han expressat el seu suport a la proposició. Des dels comuns, Gemma Tarafa ha dit que sempre els trobaran en el reconeixement de l’estat palestí: “Som davant d’un genocidi”, ha dit. La republicana Rosa Suriñach ha celebrat que els socialistes defensin l’establiment d’un estat palestí i ha assenyalat que ERC creu en el procés de pau i en liderar-ho des d’una conferència de pau: “Barcelona pot tenir un paper clau”, ha conclòs.

Junts s’absté i PP i Vox, en contra

Des de TriasxBCN, Victòria Alsina ha defensat que els palestins tenen dret a l’autodeterminació i ha dit que l’actuació del govern de Netanyahu és “inadmissible”. Amb tot, ha justificat l’abstenció perquè hi ha trobat a faltar una referència a la solució dels dos estats. “Sempre ens trobaran al costat de la diplomàcia”. El PP creu que ara és un error apostar perquè Palestina sigui un estat perquè “és inviable” mentre que Vox també ho veu “implantejable”.