Porta s’ha fixat com a objectiu principal d’aquest mandat fer realitat la vella reivindicació de convertir en un eix verd el gran aparcament provisional del carrer del Pintor Alsamora i una part de l’antic camp de futbol de la Damm. Per això, l’AV Porta, l’Assemblea d’Aturats i Hort de Can Valent, Porta’m a l’Hort i l’Ateneu la Bòbila s’han unit en la plataforma Eix Verd de Porta ja!

Un passeig amb obres i paviment tou

Tot i el nom, no volen un eix verd com els de l’Eixample, sinó un passeig amb ombres i paviment tou que connectaria la zona de Can Dragó amb la plaça dels Jardins d’Alfàbia, com una parada abans de reconnectar amb el verd més enllà, al Parc Central de Nou Barris. Al costat, no es veuria afectat el vial actual per al trànsit rodat.

No volem un eix verd com Consell de Cent, amb ciment i, al costat, arbres. Volem més, paviment tou que eviti l’illa de calor”
Agustín Martínez, AV Porta
L’aparcament de Pintor Alsamora, vist des de l’Hort de Can Valent, on arrencaria l’eix verd

“Un oasi climàtic per combatre les altes temperatures”

Tot plegat va sorgir d’un procés participatiu que es va fer el mandat passat. Aleshores, i amb pressupostos participatius, es va decidir fer-ne un primer pas i traslladar l’hort de Can Valent de l’inici del carrer del Pintor Alsamora al costat del mur del cementiri de Sant Andreu, per integrar-lo després en aquest eix verd, però el cementiri va iniciar d’urgència la rehabilitació del mur i les obres no han acabat ni han permès el trasllat de l’hort.

Ara les entitats implicades estan il·lusionades perquè al darrer plenari de Nou Barris es va aprovar la proposició d’ERC per tirar endavant l’eix verd de Pintor Alsamora. Consideren que s’ha de fer al més aviat possible. “És l’objectiu número 1 i, amb el canvi climàtic, és fonamental. Els darrers estius són insuportables. Abans hi havia veïns que no ho veien clar, però ara tenim cada cop més visites a l’hort a la recerca de temperatures més confortables. Necessitem un Pintor Alsamora que sigui un oasi climàtic“, defensa l’Ángeles Espina, de l’hort de Can Valent.

Proposen fer un dipòsit d’aigües sota l’eix verd

A l’eix verd de Pintor Alsamora el veïnat hi ha pintat diversos espais, a més de l’hort urbà: una zona d’àgora, d’estada amb ombres, jocs infantils… I ara, en situació de sequera, proposen construir un dipòsit al subsol, per on històricament passa una riera. L’aigua recollida podria servir per regar l’hort i les zones verdes, afirmen.

Maladeta, l’altre eix verd que Porta va perdre

La idea de crear un eix verd a Pintor Alsamora va sorgir fa més de 10 anys. Aleshores, el pla de remodelació de Porta havia enderrocat antigues cases baixes i, amb la punxada de la bombolla immobiliària, els solars van quedar buits durant molt de temps. El veïnat va reivindicar aleshores deixar de construir grans blocs i esponjar el barri amb corredors verds. Un dels proposats era el de Pintor Alsamora.

L’altre el del carrer de la Maladeta, on alguns veïns van fer horts per frenar l’edificació. Ho van aconseguir durant uns anys, però al final les màquines van esborrar els cultius i l’oportunitat de crear “la rambla verda de Porta”. “La construcció va passar per sobre el veïnat i Maladeta no va ser possible. Sí que ha guanyat el barri, en canvi, el gran pulmó de la plaça de Sóller, amb més de 22.000 m², reformada fa quatre anys.