La imatge de desenes de menors estrangers no acompanyats dormint a comissaries dels Mossos d’Esquadra s’ha diluït, almenys a Barcelona. Aquest dimarts a la nit, a les dependències policials de Ciutat Vella, n’hi havia quatre pendents de ser traslladats a un centre de la Generalitat, una xifra lluny del pic de la setmana passada, quan se’n van comptar fins a 30. Els agents expliquen que ara no hi passen més de 24 hores però temen que el col·lapse torni.

El cert és que en segueixen arribant cada dia. Malgrat que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) hi posa mitjans -en menys d’una setmana ha obert dos centres d’emergència que sumen 80 places-, la problemàtica està lluny de resoldre’s. És l’opinió de l’Associació Amical del Raval, que està en contacte amb aquests nois.

El president de l’entitat, Ahmed Abair, afirma que no deixaran de venir, animats per a amics que ja són aquí i malviuen al carrer o empesos pels seus familiars. “Jo parlo amb els seus pares i em diuen que els ajudi a fer-se un home”, explica. “Però quin home seran? Necessiten caliu, encara que mengin només un bocí de pa cada dia. Han d’anar a l’escola”, afegeix Abair.

“Quan arribes a la majoria d’edat et diuen: al carrer!”

En arribar aquí, res no és fàcil. En Yassime Bamissoul, de 21 anys, no veu futur al Marroc. Als 16 anys va traspassar la frontera i va ingressar en un centre a Melilla. En fer els 18, va quedar-se amb una mà al davant i l’altra al darrere: “Quan arribes a la majoria d’edat, et donen la residència i et diuen ‘al carrer’, ‘a buscar-te la vida“, lamenta.

En Yassime va decidir venir a Barcelona, on va passar dos mesos a la intempèrie fins que, amb ajuda, va aixecar el cap. Ara s’està formant com a monitor. Explica que és difícil no deixar-se arrossegar per altres nois que opten per delinquir i tem que, aquells que ara arriben, puguin acabar esnifant cola a plena llum del dia. Una escena que des de l’estiu és més freqüent a tocar de la mateixa comissaria de Ciutat Vella, on menors recent aterrats hi han passat hores i hores.