El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha difós un missatge aquest dijous a la xarxa social Twitter en què considera que “la neteja del mural de Siracusa ha estat una errada” i assegura que l’Ajuntament està estudiant què ha fallat en els criteris amb els quals actuen les brigades de neteja. “Revisem els protocols perquè no es torni a produir”, conclou Badia.

La reacció de Badia arriba després que els veïns del col·legi electoral del carrer de Siracusa denunciessin a betevé que les brigades de neteja els han esborrat fins a tres vegades un mural commemoratiu de l’1 d’octubre que han pintat a la plaça del Poble Romaní. A l’entorn del mural hi ha desenes d’altres pintades que cap brigada, en canvi, ha netejat durant mesos i que omplen les parets arreu de la plaça. Els veïns consideren que a l’alcaldessa i el regidor del districte “els molesta el groc” i acusen l’Ajuntament d’estar actuant amb “accions selectives” contra “unes determinades expressions de la voluntat popular, com és tot el que té a veure amb el procés sobiranista i els fets de l’1 d’octubre”.

La polèmica es repeteix a Sant Andreu

Els veïns de l’Escola Mestre Enric Gibert, al barri de Sant Andreu, també van denunciar a través de les xarxes que els serveis de neteja els havien esborrat un mural sobre el referèndum de l’1-O que havien fet a la paret de davant del centre. El mural recrea un dibuix de siluetes que mostra com van ser les votacions en aquest col·legi electoral i s’hi pot llegir “Aquí vam defensar el dret del poble a decidir”.

L’Ajuntament manté que “no hi ha cap ordre política”

El consistori assegura que la detecció de pintades a la via pública correspon a l’empresa adjudicatària del contracte de neteja i que, segons el protocol fixat, quan es detecta una pintada s’ha d’omplir una fitxa en què es concreta com és i un cop rebuda l’autorització pertinent els operaris procedeixen a eliminar-la. Un protocol que en el cas de pintades ofensives o després d’una manifestació no s’aplica, i s’actua de manera immediata.

El consistori puntualitza que la revisió del protocol es limita al cas concret del mural del carrer de Siracusa, per decisió del regidor del districte, Eloi Badia, i que no hi ha intenció d’obrir una reflexió sobre l’actuació dels serveis de neteja en altres punts de la ciutat.