El procés ha començat però encara no està del tot enllestit. La Generalitat ha iniciat el trasllat de menors estrangers no acompanyats que dormen a les comissaries dels Mossos d’Esquadra. Els porten al nou centre d’emergència obert a Barcelona, que el govern català ha posat a punt a contra rellotge.

Aquest dijous a la tarda encara hi ha havia joves deambulant pels voltants de les dependències policials de Ciutat Vella i l’Eixample. Els desplaçaments no han començat fins ben entrat els vespre. Abans de portar-los al centre, professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) els han acompanyat al pavelló municipal de la Mar Bella, on se’ls ha ofert una dutxa, roba i un paquet d’higiene personal.

La parada al centre esportiu ha estat necessària perquè el nou centre d’emergència encara no té dutxes disponibles. Segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la previsió és que aquest divendres finalitzin les obres i ja funcionin.

El trasllat de menors no es va completar del tot anit. De fet, aquest divendres al matí encara s’han realitzat desplaçaments. El nou espai a la ciutat finalment té capacitat per a 60 places i no s’ha omplert del tot. Segons la Generalitat, la prioritat és posar-lo en funcionament “al complet” per fer front a les necessitats dels menors i evitar que dormin a les comissaries.

Al carrer n’hi ha menys, però encara se’n veuen

Betevé ha volgut comprovar aquest divendres en quin estat es troben les comissaries de Mossos d’Esquadra de la ciutat. En el cas del Raval, no s’han vist menors estrangers deambulant pels entorns. Això sí, els agents han assegurat que a l’interior n’hi ha una desena, gairebé la meitat que els darrers dies. Només el dijous al vespre en van comptar 17. Segons un dels menors que encara hi ha dormit, cinc dels seus companys ja han estat traslladats.

Cap menor a les comissaries el cap de setmana

Va ser la DGAIA qui dimecres va anunciar que amb tota probabilitat el centre es posaria en marxa aquest dijous. Això amb la idea que el cap de setmana ja no quedi cap jove dormint en dependències policials. Una meta que es va reiterar en la reunió de la Taula d’Atenció Integral als Menors sense Referents Familiars, amb administracions, entitats i professionals. També es treballa en una altra direcció: cercar 15 famílies per acollir els nois i, així, esponjar el sistema. De moment s’ha temptejat els voluntaris que ja s’havien ofert a acollir refugiats.