El projecte + Educació Sant Andreu va néixer l’any 2011 a l’Escola la Maquinista. L’objectiu d’aquesta iniciativa és crear comunitat i oferir propostes compartides entre diferents centres. Actualment sis equipaments educatius en formen part: l’Escola la Maquinista, l’Escola Molí de Finestrelles, l’Escola l’Esperança, l’Escola Baró de Viver, l’Institut Escola el Til·ler i l’Institut Dr. Puigvert.

Iniciatives de + Educació

El projecte + Educació classifica les actuacions que realitzen en quatre grups diferents: activitats escola i família, universitat del temps lliure, extraescolars compartits i escola a temps complet. Les activitats d’escola i família són propostes creades des d’un dels sis centres que pertanyen al projecte i conviden els altres a participar-hi. La universitat del temps són activitats de temps lliure i oci per a infants i famílies que es realitzen a altres equipaments, serveis i entitats del barri. També tenen en marxa crear una xarxa d’extraescolars compartides entre els sis centres per repensar el model d’escola i transformar-lo en un model d’educació 360.

Claustre de professors i plenari d’alumnes

El curs escolar del projecte + Educació ha començat amb la creació d’un claustre conjunt de professors dels sis centres. Prop de 200 mestres es van reunir a principis de setembre per reflexionar sobre la forma de millorar la relació dels centres amb les entitats de l’entorn.

Però no només els professors de les escoles es reuneixen, també s’ha celebrat un plenari d’alumnes. A través de diverses dinàmiques a l’aula, els alumnes han treballat què seria necessari per millorar la convivència al món. Després de fer una assemblea a cadascun dels centres, els representants dels alumnes dels centres s’han reunit per posar les reflexions en comú. Segons els estudiants, el respecte, l’empatia o el diàleg són trets a tenir en compte per millorar la convivència. Després de l’assemblea, que s’ha celebrat a l’Escola la Maquinista, han traslladat els seus neguits en una sessió plenària que s’ha fet a l’Institut Dr. Puigvert amb presència de famílies, professors i estudiants. També s’ha acordat la creació d’una assemblea d’infants.

Cooperativa + Educació

Arran d’aquest projecte es va crear la cooperativa + Educació. Sense ànim de lucre, el seu objectiu és facilitar les necessitats, iniciatives o dinàmiques del projecte, a més de donar-li visibilitat. La cooperativa està formada per tres persones provinents del tercer sector i vinculades al món del lleure educatiu i l’economia social que ja es trobaven en contacte amb aquesta iniciativa durant els seus inicis.

Al juny del 2018, la cooperativa va rebre la primera beca Carles Capdevila, Innovar per educar, amb una dotació de 20.000 euros que invertiran en el projecte + Educació. Els socis de la cooperativa s’han marcat el repte de fer créixer la participació i fer que 800 famílies s’engresquin en el projecte.