(ACN) Més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest divendres al vespre per reivindicar l’1-O davant de l’Institut Jaume Balmes de Barcelona, un dels centres on es van produir càrregues policials ara fa cinc anys. Ha estat un acte organitzat pels grups locals del Consell per la República, el moviment independentista promogut per Carles Puigdemont, en la vigília dels cinc anys del referèndum. “L’1-O és la gran victòria del poble”, ha llegit l’actriu Mont Plans d’un text que ha encapçalat l’acte.

Les persones congregades davant de l’Institut Jaume Balmes aquest divendres al vespre han cridat “independència” i “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, entre altres lemes, per retrobar-se amb l’esperit de l’1-O a les portes dels cinc anys.

Mont Plans, que ha llegit un text del també actor Manel Barceló que ha encapçalat l’acte, ha recordat les sensacions de la vigília de fa cinc anys, amb converses “excitades sota els paraigües”, l’arribada de les urnes com un “miracle” i després la “repressió” amb les càrregues de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir les votacions.

“En aquests cinc anys hem après que Espanya ens ha perdut per sempre, que només amb la repressió judicial i policial aconsegueix mantenir-nos sota les seves urpes”, ha asseverat com a retrospectiva.

Roger Español, un dels ferits aquell dia en les càrregues policials a causa d’una pilota de goma que li va impactar a l’ull, ha estat una altra de les persones que han intervingut en l’acte. Ha demanat traslladar el focus de les urnes als vots i “sortir als carrers” per reivindicar el projecte polític de l’1-O, i ha criticat l’estat espanyol, sobretot els partits d’esquerres.

Els manifestants han fet un minut de silenci i després han donat una volta a l’illa de l’Eixample per mostrar les seves reivindicacions en forma de marxa. L’acte ha acabat entonant ‘Els Segadors’.