L’1 d’octubre del 2017, el dia va començar molt aviat per a molts ciutadans. N’hi ha que fins i tot no havien dormit per mantenir les escoles obertes i evitar un possible precintament. Encara no era de dia, plovisquejava a Barcelona i els accessos als punts de votació del referèndum ja eren plens de gent. El govern català temia la intervenció policial i, per això, va activar per sorpresa el cens universal: tothom podia votar on volgués.

Però per votar encara faltava un element bàsic: les urnes, que havien estat custodiades per ciutadans, van aparèixer. Ràpidament, es van muntar les meses i, primer a poc a poc per problemes informàtics, van començar les votacions. Mitjans d’arreu del món van cobrir la notícia.

Les urnes van arribar a l’Escola Diputació pocs minuts abans de l’obertura del col·legi electoral

Càrregues i defensa pacífica de les urnes

A Barcelona, dels 207 punts de votació, la Policia Nacional va intervenir-hi a una quarantena. D’aquests, més de 20 van patir càrregues de la Policia Nacional. A tot Catalunya, segons la Generalitat, es van comptabilitzar més de 1.000 ferits.

A Barcelona hi va haver algunes intervencions especialment violentes. A l’Escola Ramon Llull, després de requisar les urnes, els agents van disparar bales de goma. Va ser aquí on Roger Español va resultar ferit en un ull i en va perdre la visió.

A l’Institut Pau Claris, al passeig de Lluís Companys, les càrregues també van ser molt contundents. Els agents de la Policia Nacional van colpejar i donar puntades de peu a les persones que eren a l’escala d’accés a les meses.

L’escala de l’Institut Pau Claris, minuts abans de la intervenció policial que va causar desenes de ferits

A l’entrada de l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta, els agents de la Policia Nacional van irrompre-hi i, sense aturar-se a dialogar, van carregar directament contra els que feien cua. Hi va haver cops de porra per sobre de la cintura, com el que va rebre Alejandra Rayas, que, més tard, amb un ull morat, va tornar al centre a exercir el dret a vot.

El clam final de la jornada: “Hem votat!”

Les actuacions de la Policia Nacional es van concentrar al matí i, majoritàriament, no van impedir que la gent votés. Els crits de “Hem votat” es van sentir arreu de Catalunya. Al vespre, després del recompte, parelles de Mossos van arribar a alguns centres i es van endur les urnes. 2.264.000 catalans hi havien dipositat el vot. Més de dos milions ho van fer a favor del “sí”.

Una parella de Mossos d’Esquadra requisa les urnes un cop acabat el recompte