“Va veure com un agent carregava l’arma, disparava en posició horitzontal, recta, i directament cap al grup de persones que eren bàsicament periodistes”, ha explicat Anaïs Franquesa, advocada de l’acusació particular, que ha lamentat que la fiscalia no ha assistit a les declaracions d’aquest cas, el més greu del referèndum de l’1 d’octubre a Barcelona. Fonts jurídiques consultades per betevé consideren que, tot i que no és obligatori que la fiscalia assisteixi a aquest tipus de diligències, el més raonable, en aquest cas, hauria estat ser-hi tenint en compte la gravetat de les lesions.

Els fets van tenir lloc al carrer de Sardenya, en el moment en què la Policia Nacional es retirava després de requisar les urnes a l’escola Ramon Llull, al districte de l’Eixample. A banda d’aquest periodista, també han comparegut dues persones que van enregistrar imatges del moment dels fets, un observador de la xarxa  #SomDefensores d’Irídia i una veïna del carrer de Sardenya que va gravar un vídeo des del portal on el Servei d’Emergències Mèdiques va atendre Roger Español.

Tots cinc testimonis han coincidit que en el moment dels fets no hi havia aldarulls per part dels manifestants i que, per tant, no es donava cap situació de perill perquè la Policia Nacional carregués i llancés pilotes de goma. Han assegurat que la concentració caminava tranquil·lament cap a la policia, que anava reculant per retirar-se, sense cap incident. Dos dels testimonis també han explicat que mentre ajudaven Roger Español, almenys dos agents més de la Policia Nacional van tirar més pilotes de goma i recorden que una persona es va ferir a la cama.

Les declaracions d’aquest dimarts són les primeres compareixences de testimonis al jutjat que investiga el cas Roger Español. La víctima va presentar una querella contra l’escopeter de la policia espanyola que el va disparar. De moment, només han identificat els dos comandaments del dispositiu, però els falta esbrinar el codi TIP de l’escopeter. L’acusació particular assegura que sap qui és per les imatges,  però el jutjat encara no ha demanat el seu número policial al cos de la Policia Nacional.