Un pacient ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron per coronavirus ha pogut sortir de l’UCI per gaudir del sol i de les vistes sobre Barcelona des d’una finestra del centre. Segons ha informat l’hospital, l’excepcionalitat del cas és que ho ha pogut fer quan encara estava connectat a la màquina ECMO, que substitueix temporalment la funció del pulmó o el cor. L’acció s’emmarca “en l’aposta per la humanització del Vall d’Hebron”, segons el centre, que preveu “una atenció integral que tingui en compte les vessants mèdica, física i també emocional” dels pacients.

L’home, de 48 anys, feia més de 60 dies que havia ingressat a l’UCI. Va entrar-hi per covid-19 i, tot i que feia setmanes que havia donat negatiu a les proves PCR, encara patia greus conseqüències de la infecció. Després d’una trentena de dies en coma induït i 20 despert, n’ha pogut sortir temporalment. Ho ha fet connectat a l’ECMO i acompanyat d’un equip sanitari: dos metges, un fisioterapeuta, dues infermeres, un zelador i un estudiant de fisioteràpia.

L’objectiu de la sortida ha estat “vetllar pel benestar emocional del pacient, que després de més de 60 dies a l’UCI” estava molt afectat. De fet, segons explica l’hospital, la sortida va repercutir “molt positivament en el seu estat psicoemocional” i aquest dimecres ha estat donat d’alta a un altre centre hospitalari.

Aquest pacient no ha estat el primer a sortir una estona de l’UCI, però sí el primer que ho ha fet connectat a l’ECMO. Es tracta d’un sistema mecànic que s’utilitza en pacients molt crítics i que substitueix temporalment la funció del pulmó o el cor i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es cura. El Vall d’Hebron és un centre de referència en la utilització d’aquesta tècnica.

Altres hospitals de Barcelona també fan sortides terapèutiques dels pacients per millorar-ne l’estat emocional.