La Marea Pensionista ha tallat aquest dilluns al matí la via Laietana, a l’altura de Foment del Treball, per reivindicar una jubilació “pública, digna i sostenible”. En una carta oberta a la patronal, critiquen que no han pogut participar en el debat sobre el futur de les pensions. “Com a pensionistes no se’ns ha consultat i no acceptarem de cap manera ni el procediment ni les conclusions del Pacte de Toledo”, adverteixen. A més, en un missatge directe als sindicats, remarquen que “no votem en caps eleccions sindicals” i que, per tant, “els sindicats no ens representen ni estan legitimats per actuar en el nostre nom en aquesta matèria”.

La Marea Pensionista tallant la Via Laietana

Entre les propostes dels pensionistes, revertir la reforma laboral, que consideren que és “una de les causes importants de la degradació de la Seguretat Social” perquè les males condicions de feina i figures com falsos autònoms o becaris posen en risc el futur de les prestacions als jubilats. Els concentrats també critiquen que s’utilitzin fons de la Seguretat Social per finançar, diuen, altres polítiques socials, com l’ingrés mínim vital. Igualment, es mostren en contra del fet que “una part de les cotitzacions vagin a fons privats” perquè suposa “deteriorar la caixa comuna de la Seguretat Social” i afirmen que genera “major desigualtat, inestabilitat i descontentament entre els treballadors”.

Volen una auditoria de les pensions

Per tot plegat, l’entitat que defensa els drets dels pensionistes reclama una auditoria “pública i transparent” per determinar “on han anat els diners de les pensions des del 1963”. Consideren que els canvis que està plantejant el Govern espanyol suposen “un pas endarrere” i que “degraden el sistema públic de pensions”. Pel que fa a l’actualització de les prestacions, insisteixen que es faci tenint en compte l’IPC i alerten que “no admetrem la creació d’un altre indicador”.