mesures restriccions covid

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat als ciutadans que no abaixin la guàrdia, tot i que aquest dilluns comença el pla de desescalada i es comencen a aixecar algunes de les restriccions. Vergés assegura que el pla del govern busca “el millor equilibri entre l’emergència sanitària, i l’emergència social i economòmica”. En aquest sentit ha dit que és moment d’apel·lar a la “responsabilitat i la solidaritat de tot el país”, també cap als sectors que fins ara han estat afectats per les restriccions, com la restauració. La consellera, però, recorda que aquest suport s’ha de fer amb la màxima cautela. “Assumim riscos i per això cal que hi hagi mesures estrictes”, ha recordat.

350.000 dosis de la vacuna de Pfizer

Vergés també ha anunciat que la primera vacuna que arribarà a Catalunya serà la de Pfizer. Està previst que n’arribin 350.000 dosis que es podrien començar a administrar a 175.000 persones a finals de gener del 2021 (es una vacuna que requereix de dues dosis per persona).

D’altra banda, la Generalitat ha comprat 10 milions de xeringues per poder administrar les vacunes contra la covid. Vergés, ha explicat que el govern fa setmanes que prepara aquesta campanya de vacunació. També ha avançat que aquesta feina de planificació s’està fent conjuntament amb el Ministeri de Sanitat, i que s’utilitzarà la xarxa d’atenció primària per administrar-les.

L’executiu de Pedro Sánchez ha explicat que treballa en un pla de vacunació únic a tot l’estat, amb 13.000 punts de vacunació.

Primer, vacunes per als més vulnerables

Sobre l’estratègia de vacunació que seguirà el govern, el director de la unitat de seguiment de la covid-19 de la Generalitat, Jacobo Mendioroz, ha avançat que s’estan estudiant diferents estratègies però que es prioritzaran els col·lectius vulnerables. Dins d’aquest col·lectiu hi hauria en primer lloc les persones grans, i les persones amb malalties cròniques.

Entre les estratègies amb les que treballa el govern hi ha la vacunació dels col·lectius essencials, com els professionals sanitaris, i també de les persones que tenen més interacció social i un risc més elevat de transmissió. Salut també valora poder disposar d’algunes vacunes per quan es declari un brot poder actuar ràpidament.