noia sofà casa

A partir de l’1 d’abril Salut posarà en marxa el nou sistema de vigilància epidemiològica que preveu eliminar les quarantenes obligatòries a Catalunya i deixar de fer test i rastreig dels contactes estrets. En una entrevista a TV3, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha fixat aquesta data com l’inici d’una nova estratègia que, tal com va avançar fa unes setmanes, suposarà un canvi radical en la gestió de la pandèmia. Alguns dels aspectes d’aquest nou pla, però, com l’eliminació de les quarantenes, s’han de debatre a la Comissió de Salut Pública, juntament amb el ministeri de Sanitat i la resta de comunitats autònomes.

Segons ha explicat Argimon, es tracta d’un nou sistema de vigilància sentinella, que no només vigilarà la covid sinó que també millorarà la vigilància de la grip i d’altres virus respiratoris. Això permetrà, segons ha explicat, vigilar si apareixen altres variants o onades de contagis, i poder millorar com prevenir-les o com fer-hi front.

La fi de les quarantenes

Argimon considera que les quarantenes “han de desaparèixer en infants i en adults”. A les escoles, ja ha anunciat que deixaran de fer-se a partir del 21 de febrer. En el cas dels adults, el conseller ha explicat que portaran la qüestió a la Comissió de Salut Pública, amb el ministeri i la resta de comunitats autònomes. De fet, considera que no s’ha de focalitzar el debat en si s’han de reduir a set o cinc dies, sinó que cal guiar-se més per la simptomatologia. La idea, segons el conseller, és “tractar la covid com una altra malaltia infecciosa, i centrar-se en els vulnerables i protegir-los al màxim”.