Aquest dilluns han començat els casals urbans Baobab. Es tracta del casal de lleure d’estiu que impulsa l’Ajuntament des del 2016 durant el mes d’agost. Aquest any, marcat per la crisi del coronavirus, el nombre d’infants ha crescut un 62 % respecte al 2019. I això és per dos motius: l’oferta de places s’ha ampliat més enllà de les 1.000 que s’havien previst (per poder oferir plaça als infants que s’havien quedat en llista d’espera) i, a més, l’activitat també es fa a dues zones de la ciutat on fins ara no s’oferia: el Raval i el Gòtic Sud.

En total s’hi han inscrit 1.161 nens de quatre a 12 anys de 11 barris diferents: la Marina de Port, la Teixonera, Sant Genís dels Agudells, la Trinitat Nova, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau, el Raval i el Gòtic.

Un estiu atípic per la covid-19

El reforç dels casals urbans Baobab forma part del Pla 100% estiu, per a infants, adolescents i joves, que durant mesos han patit també les conseqüències del confinament per la pandèmia del coronavirus. L’Ajuntament creu que “cal una resposta excepcional a l’estiu” i que més que mai els infants i joves necessiten espais de “retrobada i de joc”. A més, hi ha una necessitat evident de “conciliació per a les famílies” que han de treballar. En una nota de premsa el consistori afirma que el pressupost dels casals Baobab s’ha incrementat un 43 %, dels gairebé 350.000 euros als més de 500.000.

Monitors del mateix barri

Una de les característiques dels casals Baobab és que els educadors solen ser veïns dels barris on es fan o bé hi estan vinculats d’alguna manera (amb els caus i els esplais de la zona). Aquest any, set de cada 10 monitors (un 68 % de les 115 persones que hi treballen) són joves del territori. A més, en total hi ha 18 vetlladores que atenen els infants amb necessitats educatives especials.