L’Ajuntament ha presentat aquest dilluns el Pla d’extraordinari d’estiu per a nens i adolescents amb què vol, segons ha explicat la mateixa alcaldessa, Ada Colau, reduir l’impacte negatiu que el confinament per coronavirus ha tingut en els nens i adolescents, que han estat “els últims en poder sortir de casa” durant la crisi, ha explicat.

En total, es faran 1.001 activitats amb un pressupost de 7 milions d’euros —un 33,5 % més que l’any passat— i s’oferiran 387.754 places, 40.139 més que l’estiu del 2019. Colau ha dit que es faran més activitats que mai durant el mes d’agost i que es becaran “tots els infants i adolescents que ho necessitin”, sense limitació pressupostària.

Reforç del Pla de barris

Del total de pressupost, el Pla de barris en destina dos milions per tal que les activitats d’estiu es despleguin a tot el territori. El regidor David Escudé, que durant l’emergència sanitària s’ha encarregat de l’àrea d’Infància, ha explicat que la prioritat és arribar a tots els barris de la ciutat. Per això —ha dit— “es treballa conjuntament amb els responsables del Pla de barris i els centres educatius” perquè siguin ells els que es posin en contacte amb les famílies més vulnerables per tal d’orientar-les a l’hora d’inscriure els infants i demanar beques. “L’acompanyament ara és més necessari que mai”, ha afegit Escudé.

En el mateix sentit, s’ha expressat la Maria Truñó, comissionada d’Educació: “Aquest any s’han de compensar les desigualtats educatives que ha generat la crisi i per això posem focus en barris”. En aquest sentit, Truñó ha anunciat que lAjuntament està preparant unes guies perquè les activitats lúdiques incorporin continguts que reforcin aprenentatges instrumentals com l’expressió oral o la lectura. 

 

Biblioteques, patis i centres cívics, oberts per a activitats

Escudé ha explicat, també, que els casals d’estiu disposaran de més espais municipals per fer-hi activitats. En concret, ha anunciat l’obertura de 25 biblioteques, 2o patis oberts i 2o centres cívics. Sobre si aquests espais serviran també garantir les distàncies de seguretat entre els nens i adolescents, el regidor ha volgut concretar que “en el moment que comencin els casals es posaran en marxa els protocols que calguin” en la fase de desescalada en què es trobi la ciutat. En aquest sentit, la Generalitat ja va anunciar que es plantejava que les activitats d’estiu es fessin en grups de màxim 10 persones. 

 

Èmfasi en els casals d’agost

Les activitats es duran a terme durant tots els mesos d’estiu, però es reforçaran especialment a l’agost. Segons l’alcaldessa, això farà que se’n puguin beneficiar “moltes famílies que encara no saben si podran fer vacances” o bé perquè els pares i mares hauran de treballar o bé perquè ho tindran complicat econòmicament per fer-les pels efectes de la crisi.