Primer cap de setmana d’agost i el centre de Barcelona està gairebé desert. Hi ha molt pocs turistes i gairebé ni rastre de francesos, anglesos o alemanys. Passejant per la Rambla, és difícil trobar una terrassa oberta i molts locals estan tancats des de l’inici de la pandèmia. Els valents que van obrir al juny van intentar captar turistes i barcelonins amb ofertes irresistibles, ara, tot i redoblar els descomptes, comencen a acceptar que ells també hauran de tancar.

Panorama desolador

Els restauradors asseguren que sense turistes un negoci a la Rambla està condemnat: abans de la covid-19 arribaven a facturar uns 10.000 € al dia, ara amb prou feina arriben als 300 €. Si a això, hi sumem que els lloguers mensuals no baixen dels 20.000 €, no arriben a cobrir despeses, tot i que els treballadors d’aquests restaurants han passat de més d’una vintena per local a ser quatre o cinc. Ara mateix, molts creuen que hauran de tancar si els turistes no comencen a arribar a la ciutat.

El panorama no és millor entre els quiosquers de la Rambla. Un horitzó sense turistes també els condemna irremeiablement a tancar. Alguns veïns segueixen comprant la premsa diària, però el gruix de les vendes són els ‘souvenirs’ i aquests no s’estan venent. Van fer una mica de calaix al juny, però, des de l’entrada en vigor de les recomanacions fetes a França, Anglaterra o Bèlgica de no viatjar a Catalunya o Barcelona pels rebrots, les vendes han baixat en picat.

Barcelonins tristos

A falta de turistes, els únics que passegen per la Rambla són els barcelonins. Un podria pensar que passejar pel centre de Barcelona sense les estretors de l’estiu és, si més no, agradable, però la majoria dels ciutadans no ho veuen així. Gairebé tots tenen un xoc inicial i no s’acostumen a veure la Rambla, el carrer de Ferran o la plaça Reial gairebé buits i especialment coincidint amb el primer cap de setmana d’agost. Després, els envaeix una sensació de tristor perquè no estan acostumats a veure un centre tan desangelat i també pensen que les conseqüències econòmiques seran molt dures per a molta gent.