Turisme plaça Reial

(ACN) La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut que Catalunya està afrontant un estiu crític per al turisme. “Hem visitat la Costa Brava, la Costa Daurada i els Pirineus, i hi ha llocs on l’ocupació és només del 15 %. Es tracta d’un sector que està patint el que no està escrit”, ha afirmat Chacón aquest dilluns als micròfons de Catalunya Ràdio.

Per això, la consellera d’Empresa i Coneixement ha insistit en la necessitat d’allargar els ERTO de la indústria turística fins al març del 2021. “Es tracta d’una petició al Govern espanyol en majúscula, en vermell i fluorescent”, ha apuntat Chacón, que ha recordat que el 25 % dels expedients temporals d’ocupació presentats a Catalunya estan vinculats al sector del turisme.

El turisme intern no compensa

En xifres concretes, la consellera d’Empresa ha afirmat que el turisme estranger –enguany pràcticament inexistent- deixa 19 milions de visitants i una despesa de 21.000 M €. “Amb el turisme català i espanyol és clar que no ho podem compensar, ni de lluny. La despesa total d’aquests dos mercats és de 4.000 M €”, ha assenyalat Chacón. “Els números no quadren”, ha puntualitzat la consellera d’Empresa, que també ha lamentat els diferents criteris de cada país amb restriccions i quarantenes “a la carta”. “França volia retenir el turisme domèstic i per això ha assenyalat Catalunya”, s’ha mostrat convençuda Chacón, que ha avançat que ja s’han queixat a les autoritats franceses i a través dels consolats.

“El 30 % del comerç corre el risc de tancar definitivament”

“Catalunya és un destinació completament segura. I ni el sector del turisme ni tampoc el del comerç són focus de contagis”, ha volgut deixar clar la consellera d’Empresa i Coneixement. En el cas del petit comerç, Chacón ha constatat que es tracta d’un altre dels sectors que més nota la crisi del coronavirus. “Compartim el càlcul de PIMEC que el 30 % dels comerços corren el risc de tancar definitivament”, ha alertat Chacón. “En aquest cas també caldria prorrogar els ERTO i donar ajudes directíssimes. No només per ajudar ara els comerços a sobreviure sinó a ser competitius en els propers mesos”, ha recalcat la consellera d’Empresa i Coneixement.